Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum afli dacă ești alergic la ambrozie?

Radu Pop
alergie ambrozie sanador

Alergia la ambrozie este din ce în ce mai frecventă, din cauza răspândirii tot mai mari a acestei plantei, a extinderii sezonului de înflorire și a nivelului crescut de poluare, care favorizează declanșarea alergiilor. Persoanele care dezvoltă acest tip de alergie pot manifesta simptome severe pe durata sezonului de înflorire, care începe din iunie-iulie și durează până în noiembrie.

Lăcrimarea excesivă, scurgerile nazale, senzația de mâncărime la nivelul gâtului, ochilor și nasului pot indica o potențială alergie. Dacă aceste manifestări apar în special în lunile august și septembrie, atunci este foarte posibil să fie vorba despre o alergie la ambrozie.

Însă pentru un diagnostic corect, este recomandat un consult de alergologie. Medicul va discuta cu pacientul despre simptomele pe care le prezintă, dar și despre istoricul medical, îl va examina fizic și îi va recomanda efectuarea unor teste alergologice. Testarea cutanată este un mijloc rapid de diagnosticare, rezultatul fiind eliberat până la finalul consultației.

De asemenea, pe lângă testele cutanate, pot fi indicate și unele teste de sânge, care au avantajul de a preciza și cantitatea de anticorpi pe care pacienții o au față de ambrozie. Testele complexe de sânge relevă și sensibilizarea la anumite particule din molecula de ambrozie, care pot exista și în alte tipuri de polen sau pot fi similare cu cele existente în anumite alimente. Un alt avantaj este că pacientul poate afla în acest mod ce anume trebuie să evite astfel încât răspunsul sistemului imunitar la factorul alergen să nu fie și mai agresiv.

În funcție de severitatea simptomelor, medicul poate prescrie medicamente pentru ameliorarea acestora, sub formă de spray nazal, picături oculare sau tablete. Pentru a opri evoluția bolii și complicațiile acesteia, cum sunt crizele de astm bronșic, se poate recomanda desensibilizarea, o formă de tratament care are ca scop obișnuirea progresivă a organismului cu alergenul, până la dispariția reacțiilor alergice.

La SANADOR, pacienții cu diferite alergii, inclusiv la ambrozie, au acces la consultații de specialitate și investigații specifice, în vederea stabilirii unui diagnostic corect și a unui tratament corespunzător. La SANADOR se efectuează teste alergologice complexe, cum este, de exemplu, testul Allergy Explorer (ALEX), care identifică până la 282 de tipuri de alergeni, inclusiv proteinele implicate în reacții încrucișate, și le încadrează în clase de sensibilizare. Pe baza lor, specialiștii alergologi recomandă cel mai potrivit tratament pentru fiecare pacient, astfel încât simptomatologia să se reducă sau alergia să fie tratată. În cazul unor forme severe de alergie, este important de știut că Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din București care dispune de un Compartiment de Primiri Urgențe (CPU), care funcționează cu 21 de linii de gardă nonstop, în care pacienții beneficiază cele mai bune servicii și îngrijiri medicale. De asemenea, Departamentul de Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR este deservit și de un Serviciu de Ambulanță, cu flotă proprie de ambulanțe și dispecerat propriu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.