Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum ar putea lansările de rachete nord-coreene să înfurie singurul aliat al Phenianului

BBC
rachetă, coreea de nord

Recentele lansări de rachete de către Coreea de Nord, care urmăresc aparent să determine SUA să revină la masa discuţiilor privind o diminuare a sancţiunilor, ar putea în cele din urmă să înfurie China, cel mai influent aliat economic şi de securitate al Phenianului, consideră analişti citaţi luni de Kyodo, potrivit Agerpres.

Conducerea chineză, în frunte cu preşedintele Xi Jinping, nu ar putea tolera mai ales noi teste nucleare ale nord-coreenilor, având în vedere temerile chineze privind o potenţială contaminare radioactivă de la ţara vecină, spun experţi în politică externă citaţi de agenţia de presă niponă.

În acelaşi timp, Beijingul consideră găzduirea cu succes a Olimpiadei de iarnă 2022 un mod de a-şi spori prestigiul naţional şi este preocupată de perspectiva unui test nuclear ori de rachetă balistică nord-coreean care să perturbe marele eveniment sportiv.

Comerţul cu China s-a prăbuşit în timpul pandemiei, dând o gravă lovitură economiei nord-coreene, la care s-au adăugat urmările recentelor furtuni şi inundaţii devastatoare, ce fac să se creadă că nord-coreenii trec printr-o criză alimentară serioasă şi nu-şi pot asigura nici necesităţile zilnice. În aceste condiţii, întărirea "capacităţilor naţionale de apărare" îl ajută pe liderul nord-coreean Kim Jong Un să-şi consolideze poziţia la putere, a explicat Junya Nishino, profesor la Universitatea Keio, într-un raport pentru Institutul pentru Pace Nakasone din Tokyo.

În plus, prin recentele demonstraţii de armament şi intensificarea tensiunilor de securitate în această regiune unde se află aliaţii SUA Japonia şi Coreea de Sud, Phenianul ar putea încerca să aducă Washingtonul înapoi la masa negocierilor pentru o relaxare a sancţiunilor, iar cât timp administraţia preşedintelui american Joe Biden pare preocupată de mobilizarea de forţe ruse la graniţele Ucrainei şi tratează cu indiferenţă problemele din Peninsula Coreeană, Coreea de Nord nu-şi va înceta eforturile de dezvoltare a arsenalului, notează analiştii.

Pe 20 ianuarie, la prima aniversare a lui Biden la Casa Albă, Coreea de Nord a afirmat că ar putea relua toate "activităţile" pe care le-a suspendat temporar ca gest de consolidare a încrederii în timpul fostului preşedinte american Donald Trump, care a avut trei summituri cu Kim, începând din iunie 2018.

Phenianul "va continua să testeze arme şi să ameninţe pacea şi stabilitatea în Asia de est", a conchis o altă sursă diplomatică citată de Kyodo.

Coreea de Nord va marca aniversarea creării armatei nord-coreene pe 8 februarie, iar apoi, pe 16 februarie, ziua de naştere a lui Kim Jong Il, tatăl lui Kim Jong Un, ambele evenimente având loc în cursul Jocurilor Olimpice de la Beijing, ce se încheie pe 20 februarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.