Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum și de ce cel mai apropiat aliat al lui Putin, Dmitri Kozak, a căzut în dizgrație (analiză BBC)

BBC.COM
Dmitri Kozak, Vladimir Putin

Un apropiat al zilelor lui Putin la primăria din Sankt-Petersburgului, care timp de două decenii a deținut funcții cheie în Kremlin și Guvern și a îndeplinit cele mai importante sarcini ale președintelui, a căzut în dizgrație după începerea invaziei Rusiei în Ucraina, relatează BBC pe larg. Kozak a fost un susținător al unei înțelegeri negociate. Putin a ales războiul, iar pozițiile lor față de Ucraina au fost divergente.

Dmitri Kozak este foarte apropiat de Putin. Președintele i-a încredințat multe chestiuni importante.

În ultimii ani, Kozak a lucrat ca șef adjunct al administrației prezidențiale ruse. În această poziție, el a fost un curator cheie al direcției ucrainene, principalul obiectiv al Kremlinului în care a fost de a reintegra prin negocieri două entități controlate de separatiști pro-ruși, autoproclamate pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk, înapoi în Ucraina. Și să o facă în termenii lui Vladimir Putin.

Kremlinul nu a reușit să-și atingă obiectivele în opt ani. Și asta în ciuda faptului că, după recunoașterea de către Consiliul de Securitate al ONU a celui de-al doilea acord de la Minsk, a cărui încheiere în 2015 Putin a considerat victoria sa personală necondiționată, obținerea succesului părea inevitabilă și doar o chestiune de timp.

După începerea invaziei armatei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, Kozak a fost îndepărtat de facto din direcția de lucru ucraineană prin decizia președintelui și exclus de pe agenda de informații, au declarat pentru BBC surse ale serviciului rus. Ei explică acest lucru prin nemulțumirea președintelui, care în cele din urmă și-a pierdut răbdarea, a fost dezamăgit de înțelegerea diplomatică, s-a bazat pe calea militară, în forță.

Despre rușinea lui Kozak, BBC a fost informat de doi oficiali de rang înalt care îl cunosc personal. Ei au cerut să rămână anonimi din cauza preocupărilor pentru siguranța lor și cariera lor viitoare.

"Kozak, în calitate de birocrat, a pledat pentru continuarea lucrărilor în formatul Normandia, a negocierilor privind punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. El credea că este nevoie de mai mult timp și că va fi posibil să se obțină un oarecare succes. Dar Papa (n. r.: așa cum mulți oficiali ruși îl numesc adesea pe Vladimir Putin) în acest moment era deja într-o altă modalitate. Într-adevăr, ceva de genul opal a apărut. La Consiliul de Securitate, el (Kozak) a fost destul de nepoliticos tăiat (n. r.: Vladimir Putin)", a declarat sursa.

În ciuda faptului că "formatul Normandia" și "procesul de la Minsk" au fost complet anulate după începerea războiului, Kozak a fost omul care a fost alegerea logică ca reprezentant în negocierile privind condițiile de încheiere a războiului, spune al doilea interlocutor, referindu-se la apariția neașteptată a lui Vladimir Medinsky în fruntea delegației ruse. "Dispariția lui Kozak de pe agenda Ucrainei este o poveste foarte ciudată. Dacă nu opacă, ce este? Pentru o clipă, persoana este adjunctul șefului administrației prezidențiale, care are sub comanda sa nu mai puțin de două secții de specialitate", a precizat sursa.

Când a fost menționat ultima dată Kozak?

Ultima mențiune a lui Dmitri Kozak în contextul Donbasului și Ucrainei se referă la 21 februarie, ziua în care a avut loc o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate, la care toți participanții au vorbit în sprijinul recunoașterii independenței celor două republici, Donețk și Lugansk.

În ianuarie și februarie, mass-media a scris multe despre negocierile privind punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk, la care a participat oficialul. Cu toate acestea, după începerea invaziei Rusiei în Ucraina, au existat doar câteva știri care l-au menționat. Și nici măcar unul în contextul Donbassului.

BBC nu a reușit să obțină un comentariu de la Dmitri Kozak sau de la reprezentantul său al serviciului rus. Purtătorul de cuvânt al președinției, Dmitri Peskov, nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Reacția Kremlinului

Unul dintre angajații Kremlinului a declarat pentru BBC că acest "format Minsk" și-a pierdut relevanța după 24 februarie, iar Kozak a fost cel care și-a redus activitatea în muncă.

"Negocierile pentru care Kozak a fost responsabil s-au încheiat. Punct”, a spus oficialul.

Acum, setul de puteri ale lui Kozak la Kremlin este mult redus, știe interlocutorul BBC. Dintre acele domenii care i-au fost încredințate în mod oficial, nu numai Ucraina a fost retrasă. Un alt bloc important - Transnistria - a fost preluat de facto și el și predat forțelor de securitate.

"Transnistria este acum gestionată de oameni complet diferiți, care nu au nimic de-a face cu civilii. Nu există probleme de soluționare politică acolo acum", a declarat sursa pentru BBC.

Situația din această regiune nerecunoscută s-a deteriorat grav și de la 24 februarie. În urmă cu două săptămâni, agresori necunoscuți au tras un lansator de grenade la biroul serviciului local de informații MGB și au avariat o pereche de antene releu mari.

În mod oficial, Kozak este încă în subordinea a două divizii ale Kremlinului - Departamentul pentru Cooperare Transfrontalieră și Departamentul pentru Relații Interregionale și Culturale cu Țările Străine (concentrându-se pe țările CSI). Fostul curator al teritoriilor separatiste din Donbass, controlate de Moscova, Vladislav Surkov, se ocupa doar de unul dintre cele două departamente. După sosirea lui Kozak, funcționalitatea sa a devenit de două ori mai mare decât cea a predecesorului său.

Cine este Dmytro Kozak?

Dmytro Kozak s-a născut în regiunea Kirovograd din Ucraina. După ce a absolvit școala și a servit în forțele speciale GRU, s-a mutat la Leningrad și a intrat la facultatea de drept de la Universitatea de Stat din Leningrad. Iar după ce a ajuns în tranzit prin procuratură, s-a angajat în consiliul local din Leningrad. De atunci, cariera sa a urcat și a fost întotdeauna indisolubil legată de Putin.

Kozak a dezvoltat imaginea unui om brutal care poate fi însărcinat să rezolve orice problemă și se va "ocupa de ea", scrie BBC.

El este creditat cu mai multe realizări cheie în istoria recentă a Rusiei. În timpul primului mandat al lui Vladimir Putin, Kozak l-a ajutat pe președinte să smulgă puterea de la guvernatorii mai independenți și influenți de atunci, contribuind astfel la construirea unei verticale autoritare în Rusia.

În aceiași ani, a fost aproape de a rezolva problema Transnistriei. Planul său cerea ca Moldova să devină o "federație asimetrică" în care Transnistria și Găgăuzia să primească un statut special, cu capacitatea de a bloca legile și deciziile Chișinăului dacă le consideră dezavantajoase.

Semnarea acestui document ar fi oprit, cel mai probabil, calea Moldovei către integrarea europeană, dar președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a refuzat în ultimul moment să semneze "planul Kozak".

În 2014 și 2015, Vladimir Putin a stabilit un mecanism similar cu "statutul special" al Donbasului în "acordurile de la Minsk".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.