Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum destabilizează oamenii lui Vladimir Putin toată lumea: Schema miliardelor 'spălate'

www.slate.com
Vladimir Putin Donald Trump

Rusia şi Vladimir Putin sunt acuzaţi, de mai mult timp, că destabilizează mai multe ţări din Europa şi din lume. Războiul hibrid ar fi fost câştigat chiar şi în Statele Unite, acolo unde, se spune, că Donald Trump a fost ajutat să ajungă la Casa Albă chiar de către Federaţia Rusă.

Citește și: DNA, atacată din Statele Unite şi pârâtă la CCR: 'Vrea atribuţiile procuraturii comuniste'

Acum ies la iveală amănunte incendiare despre miliardele de dolari ruseşti care destabilizează ţările duşmane Rusiei. Cei de la deschide.md arată drumul celor 22 de miliarde de dolari care trec prin sute de offshore-uri şi zeci de bănci pentru a ajunge la destinaţie. La 'destinaţia' banii spălaţi destabilizează foarte multe ţări. Noi detalii despre spălătoria rusească ies la iveală. Cele 22 de miliarde de dolari, spălate prin intermediul companiilor offshore, tranzitând Republica Moldova cu ajutorul deciziilor judecătorești ilegale, ar fi avut ca scop final distorsionarea situațiilor politice în mai multe state, dar și finanțarea în cazul „coruperii deputaților”. Schema de spălare a banilor ar fi realizată de FSB și grupuri criminale din Federația Rusă, din care face parte și Veaceslav Platon.

Citește și: Victor Ponta, ironie pentru omul din PSD cu cele mai frecvente apariții la TV: 'Poate nu mai știe'

Asta reiese din mai multe scheme transmise în adresa grupului Realitatea. La iveală apar noi nume de bănci, dar și de companii implicate în spălarea miliardelor rusești. Schemele arată că până a tranzita Republica Moldova, cele 22 de miliarde de dolari au fost transmise prin intermediul 72 de companii petroliere din Federația Rusă pe conturile a 22 de bănci comerciale din diferite țări, conform sursei citate.

Procuratura Anticorupţie din Moldova anunţa, la începutul lunii februarie, finalizarea urmăririi penale şi expedierea în judecată a cauzei penale de învinuire a 14 actuali şi foşti magistraţi, precum şi a 2 executori judecătoreşti, acuzaţi de implicare în spălarea miliardelor de dolari din Federaţia Rusă prin sistemul bancar din Republica Moldova. Inculpaţilor le este imputată complicitatea la spălarea banilor în proporţii deosebit de mari şi pronunţarea, cu bună-ştiinţă, a unei hotărâri contrare legii, soldată cu urmări grave. Deși, inițial, trei executori judecătorești au fost reținuți, iar altul – anunțat în urmărire internațională, doar doi dintre ei au ajuns în judecată. Cel de-al treilea, care a „scăpat”, ar fi George Boțan.

Citește și: EXCLUSIV - Demisia lui Victor Ponta din PSD/ DOCUMENT

Aceleași offshore-uri utilizate de Platon în schemele sale au fost utilizate și pentru ofensiva FSB (Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse) în atacuri cibernetice în Germania, Franța, Italia, China, Canada și Statele Unite ale Americii. Aceste 800 de companii au și distribuit banii pe conturile a 15 state. În Republica Moldova, din cele 22 de miliarde de dolari, s-au întors 425 de milioane de dolari. Printre operațiuni, sunt și câteva retrageri realizate cu ajutorul Ludmilei Prymak, o interpusă a lui Veaceslav Platon, arată schemele ajunse în posesiunea redacției. Doar ea ar fi scos personal, în numerar, 35 de milioane de dolari de la „Moldindconbank”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.