Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum explică DNA cererea de majorare a pedepsei în cazul lui Liviu Dragnea: Doar așa are efect formarea unei atitudini adecvate față de ordinea de drept

Inquam Photos/ Octav Ganea
Liviu Dragnea

Procurorii DNA cer pedeapsa cu închisoare pentru infracțiunea de instigare la de fals intelectual pentru care Liviu Dragnea a fost achitat în primă instanță, dar și majoarea pedepasei pentru instigare la abuz în serviciu. Procurorii îi contrazic pe judecătorii ÎCCJ, menționând că instigarea la abuz constatată de prima instanta în acest caz nu ar fi putut fi săvârșită fără existența celei de instigare la fals intelectual.

Referitor la pedepsele dispuse in cazul lui Liviu Dragnea, Rodica Milos si Olguta Sefu, DNA precizeaza ca acestea au fost individualizate gresit, cerand majorarea lor.

"Apreciem că toate împrejurările rezultate din probațiunea administrată în cauză, relevă un grad sporit de pericol social faptelor săvârșite, așa cum a reținut și instanța de fond, în mod întemeiat și o exercitare discreționară a atribuțiilor de serviciu de către inculpați, cu consecința afectării deosebit de grave a valorilor sociale ocrotite de legea penală. Prin lipsa de probitate de care au dat dovadă inculpații, aceștia au lezat grav funcțiile publice deținute, dar și instituțiile unde își desfășurau activitatea. Nivelul superior de instruire al inculpaților și funcțiile importante deținute nu au reprezentat pentru aceștia elemente inhibitorii ale conduitei infracționale. Inculpații și-au încălcat obligațiile de a-și îndeplini atribuțiile cele aveau în exercitarea funcțiilor, cu respectarea strictă a legii și a normelor de conduită profesională, dovedind că nu au înțeles gravitatea faptelor și a consecințelor produse, încercând să-și minimalizeze atribuțiile și competențele profesionale, fapt care justifică orientarea cuantumului pedepselor aplicate către limita medie și nu către minimul pedepsei prevăzute de lege, pentru infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, respectiv instigare la această infracțiune prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248 Cod penal 1969, respectiv art. 25 din Codul penal 1969 raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248 Cod penal 1969, așa cum a stabilit instanța de fond.

Doar așa apreciem că aplicarea pedepsei are ca efect formarea unei atitudini adecvate a inculpaților față de ordinea de drept, de regulile de conviețuire socială, prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni, descurajarea altor persoane de a comite acte similare, sancțiunea penală, fiind astfel, în măsură să contribuie la reducerea ilicitului penal și respectarea legii", arata DNA in motivarea apelului.

"În consens cu toată argumentația instanței care a analizat gradul de pericol social al faptelor pentru care inculpații sunt cercetați în cauză, fapte care s-au concretizat în încălcarea tuturor principiilor care guvernează activitatea unui funcționar care își desfășoară activitatea în cadrul unei instituții publice, respectiv „integritatea, demnitatea, legalitatea, responsabilitatea, bună-credință, onestitatea, transparența, corectitudinea, credibilitatea, exercitarea onorabilă, corectă și corespunzătoare a funcțiilor publice” apreciem și noi că rezultatul nerespectării imputabile a acestor principii constă în afectarea bunului mers al instituțiilor cu consecințe asupra societății în întregul său.

Modul în care funcționarii cu funcții de conducere din cadrul DGASPC Teleorman „acceptă să săvârșească fapte de natură penală sub diferite pretexte, lăsându-se influențați și intimidați de modul în care un președinte de Consiliu Județean înțelege să-și exercite autoritatea, puterea și influența în scopuri nelegale”, cum bine reține instanța sunt elemente care conferă faptelor un grad de pericol social deosebit de ridicat.

Întemeiat instanța a reținut că inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, prin activitatea infracțională imputată „nu a făcut decât să adopte o conduită nelegală, antisocială și imorală, în dezacord cu rangul demnității publice deținute”" mai explica procurorii DNA.

Referitor la achitarea dispusa pentru instigare la fals intelectual in cazul lui Liviu Dragnea, DNA mentioneaza ca instigarea la abuz in serviciu la sefului DGASPC Teleorman prin mentinerea celor doua in functie nu s-ar fi putut realiza fara falsificarea unor documente.

"În cauză, activitatea de determinare săvârșită de inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a vizat menținerea în funcție a celor două angajate, fapt care nu s-ar fi putut realiza și fără falsificarea înscrisurilor care să justifice prezența acestora la locul de muncă", spune DNA.

Procurorii arată că motivul pentru care Liviu Dragnea ar fi instigat-o pe Floarea Alesu să le mențină în funcție pe cele două angajate este lipsa fondurilor PSD Teleorman de a le plăti drepturile salariale.

"Așadar, modalitatea aleasă de inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, de a le remunera pe cele două inculpate, Stoica Anisa Niculina și Botorogeanu Adriana, pentru munca prestată în cadrul Organizației Județene P.S.D Teleorman, al cărui președinte era, a fost de a o instiga pe inculpata Alesu Floarea să le mențină în funcție, în calitate de angajate la D.G.A.S.P.C. Teleorman, și pe cale de consecință să le plătească și drepturile salariale, deși cele două inculpate nu desfășurau nici un fel de activitate în cadrul instituției (D.G.A.S.P.C. Teleorman).

Ca atare, plata drepturilor salariale a celor două angajate nu se putea realiza decât prin întocmirea în fals a tuturor înscrisurilor necesare care să justifice prezența și calitatea muncii desfășurată de cele două angajate în cadrul D.G.A.S.P.C. Teleorman"

Or tocmai probele ce confirmă săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu, confirmă și dovedesc în același timp săvârșirea infracțiunii de instigare la fals intelectual.

Din această perspectivă, apreciem ca fiind eronată concluzia instanței în sensul că ar trebui să existe un probatoriu distinct pentru dovedirea infracțiunii de instigare la fals intelectual.

În concluzie, apreciem că menținerea de către inculpata ALESU FLOAREA ca și angajate ale DGASPC Teleorman a inculpatelor Stoica Anisa Niculina şi Botorogeanu Adriana, în condițiile și scopul arătat, aceasta la instigarea inculpatului DRAGNEA NICOLAE LIVIU a presupus/implicat și ca inculpata ALESU FLOAREA să semneze/aprobe mai multe acte falsificate, în cazul de față fișele de evaluare/rapoartele de evaluarea a performanțelor profesionale mai sus-indicate, aferente celor două “angajate”', au transmis procurorii.

Primul termen al apelului in cazul lui Liviu Dragnea s-a amanat pentru 5 noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.