Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum explică PNL Legea prevenției în sănătate

spital

Eugen Nicolăescu, liderul Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca Legea preventiei in sanatat nu are scopul de a sancționa bolnavii.

"Atunci când am început elaborarea proiectului de lege, cu multe luni în urmă, am sondat cetățenii, dacă doresc  sau nu doresc un asemenea lucru. Plecând de la un studiu care exista, un sondaj de opinie care spunea că 90 la sută din populația țării dorește un program de prevenție, dorește un program de analize și investigații gratuite, astfel încât fiecare cetățean să poată să prevină o îmbolnăvire, poate să prevină o situație critică de sănătate. Am purces la acest demers împreună cu Organizația femeilor liberale din PNL care a mers pe teren, a discutat cu mii, cu zeci de mii de oameni și în felul acesta am ajuns la concluzia că populația României dorește prevenția", a spus el.

"Am rămas neplăcut surprins de știrea care a circulat cum că am dori să băgăm mâna în buzunarul oamenilor și să-i sancționăm și să nu mai aibă tratamente. Dacă cei care au lansat asemnea știri ar fi citit, ar fi văzut că în expunerea de motive care însoțește proiectul de lege, pe ultima pagină scrie că, după începerea prevenției, în următorii cinci ani de zile se vor face evaluări și în funcție de aceste evaluări se vor putea aplica și măsuri sancționatorii. Deci se începe programul de prevenție, trec aproape cinci ani, timp în care vedem dacă programele sunt bune sau nu și dacă produc efectele pe care le-am dorit, vedem dacă oamenii au fost informați corect, dacă baza materială necesară acestei legi atât de complexe a fost creată, dacă resursa umană (medici, asistenți) există pe teren, vedem dacă oamenii au acces la aceste servicii de prevenție și după aceea vedem dacă banul public a ajuns la cetățean, iar acesta e indiferent față de ceea ce statul îi oferă în mod gratuit. În toată lumea, atunci când ți se oferă un serviciu gratuit iar tu îl refuzi și ai repercursiuni ca urmare a acestui refuz trebuie să vii să plătești o cotă parte din ceea ce ai refuzat. În toată lumea se aplică acest sistem. Dar noi nu spunem asta. Noi spunem în felul următor: stimate cetățean, îți oferim toate aceste servicii, te informăm, te rugăm participă la această acțiune de prevenție pentru că este în interesul tău și al familiei tale. Tu trebuie să ai grijă să fii sănătos", a mai declarat Nicolaescu.

Vezi si:

Revoluție în sănătate: Refuzi depistarea bolii, pierzi tratamentul gratuit - lege în Parlament

Un medic renumit desfiinteaza legea PNL privind preventia in sanatate

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.