Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum făcea Laszlo Borbely trafic de influenţă la Ministerul Mediului - STENOGRAME

stenograme

DNA a cerut joi, Camerei Deputaţilor, încuviinţarea urmăririi penale în cazul fostului ministru Laszlo Borbely, pe care îl acuză de trafic de influenţă. Aceasta este a două încercare a procurorilor de declanşare a urmăririi penale, după ce pe 10 ianuarie 2014 s-a dispus neînceperea urmăririi penale în lipsa avizului de la Camera Deputaţilor.

De acuză procurorii anticorupţie:

În cursul anului 2011, inculpatul Ciocan Ioan – administrator la S.C. LESCACI COM SRL Negreşti Oaş, a acceptat să-i dea lui Borbely Laszlo – ministru al Mediului şi Pădurilor, foloase necuvenite, constând în renovarea şi utilarea apartamentului acestuia, în valoare de 80.952 lei, pentru ca acesta să-şi exercite influenţa asupra unor funcţionari din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” – instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, în vederea determinării lor să favorizeze S.C. LESCACI COM SRL Negreşti Oaş la diferite licitaţii organizate de A.N. „Apele Române” prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

Inculpatul Szepessy Szabolcs – consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor l-a ajutat, cu ştiinţă, în cursul anului 2011, pe inculpatul Ciocan Ioan.

În cursul anului 2011, inculpatul Molnar Anton – Petru, administrator de fapt la S.C. AZIMUT COM SRL Acăţari, a acceptat să-i dea lui Borbely Laszlo – ministru al Mediului şi Pădurilor, foloase necuvenite, constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil proprietatea extratabulară a acestuia, în valoare de 112.199 lei, pentru ca acesta să-şi exercite influenţa asupra unor funcţionari din cadrul A.N. „Apele Române” – instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, în vederea determinării lor să favorizeze S.C. AZIMUT COM SRL Acăţari, la diferite licitaţii organizate de către A.N. „Apele Române” prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

În cursul anului 2011, inculpatul Borbely Laszlo, în calitate de ministru al Mediului şi Pădurilor, a primit de la numitul Edu Dorinel - administrator al SC ROMARO IMPEX SRL ?i SC EDUFLOR SRL, suma de 50.000 euro, pentru a sprijini firmele administrate de acesta să obţină lucrări în domeniul gospodăririi apelor, cât ?i să încaseze contravaloarea lucrărilor executate.

În coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor se află şi Administraţia Naţională „Apele Române”, instituţie condusă, în perioada respectivă, de martorul David Csaba.

Fals în declaraţii:

În data de 15.10.2010, conform contractului de vânzare – cumpărare autentificat numita Vincze Maria, a cumpărat cu preţul de 80.000 euro, de la soţii Kovacs Pal şi Maria Luiza, un imobil situat în Bucureşti, Calea Victoriei nr. 134-136, scara B, et. 3, et. 3, sector 1, Sector 1, A+1, având numărul cadastral 3491/35, compus din 3 camere, dependinţe şi 3 balcoane, cu suprafaţa totală de 74,57 mp (suma de 80.000 euro a fost primită, în întregime, de către vânzători anterior semnării şi autentificării contractului).

În realitate, deşi numita Vincze Maria apare ca proprietar de jure al apartamentului în cauză, proprietari de facto ai apartamentului sunt soţii Borbely Laszlo şi Melinda, cei care au iniţiat procedura de achiziţionare a imobilului, au plătit suma de 80.000 euro, s-au ocupat de demersurile de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare şi au acceptat renovarea acestuia de către S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, astfel cum rezultă din actele de la dosar.

S-a stabilit, totodată, că ministrul Borbely Laszlo a omis să menţioneze în declaraţiile de avere dobândirea, împreună cu soţia sa Borbely Melinda, a unui imobil (teren + casă), în municipiul Târgu Mureş. Astfel, conform înscrisului aflat la dosarul cauzei, intitulat „Antecontract”, în data de 11.03.2009 inculpatul Molnar Anton-Petru, administrator la SC Aramis SRL Acăţari, „vinde deplinul drept de proprietate, compus din cameră 51,03 mp, cameră 31,31 mp, debara 3,59 mp, hol 8,32 mp, cameră 11,95 mp, cameră 13,38 mp, scară pod 5,00 mp, cu suprafaţa construită de 172,25 mp, împreună cu terenul aferent acestei clădiri” cumpărătorului Borbely Melinda Aurelia, pentru suma de 30.000 euro.

De precizat este faptul că, inculpatul Molnar Anton-Petru a achiziţionat de la SC Titan SA Pantelimon, în data de 27.11.2008, cu suma de 679.490 lei (1.042 lei/mp), suprafaţa de 652 mp de teren, pe care se află amplasată şi clădirea mai sus menţionată, iar în data de 11.03.2009, la aproximativ 4 luni, a vândut parte din acest teren, soţilor Borbely Laszlo şi Melinda, respectiv suprafaţa de 272 mp cu suma de 30.000 euro, echivalentul a 128.451 lei (472 lei/mp), rezultând o diferenţă negativă de 570 lei/mp.

Pe de altă parte, din documentele existente la dosar, ridicate în cursul urmăririi penale, nu rezultă că pentru suma de 30.000 euro, SC Aramis SRL Acăţari a întocmit vreun document de încasare prin casierie ori că această sumă a fost transferată prin bancă, factura referitoare la această tranzacţie fiind întocmită după 2 ani şi 7 luni, respectiv în data de 21.10.2011, la 4 luni de la începerea urmăririi penale în dosarul nr. 35/P/2011 al D.N.A. - Serviciul Teritorial Oradea.

Vezi AICI cum acţiona reţeaua din jurul lui Laszlo Borbely pentru influenţarea licitaţiilor! - STENOGRAME

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.