Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum faci diferenţa între ouăle ecologice şi cele de ţară

oua

Bogat în vitamine, fosfor şi proteine, oul nu ar trebui să lipsească din alimentaţia noastră, indiferent de vârstă. Fiindcă în cârând vom consuma mai multe ouă, cu prilejul Sărbătorilor Pascale, iată cum recunoşti un ou ecologic şi să cum ştii când e proaspăt.

Specialiştii ne spun că un consumul de şase ouă pe săptămână reduce riscul de cancer la sân cu 40%. Luteina din ou protejează împotriva cataractei. Persoanele care consumă ouă la micul dejun vor reduce cu 400 de calorii meniul zilnic, deci e bun pentru păstrarea unei greutăţi normale. E bun pentru memorie, fiind bogat în lecitină. Unghiile şi părul devin mai rezistente consumând ouă, deoarece conţin sulf şi vitamina B12.

Cum recunoşti ouăle ecologice

Când cumperi ouă vei fi atent nu numai la perioada de valabilitate (care este de 28 de zile) ci şi la alte marcaje. Începând cu 2004, legislaţia europeană i-a obligat pe producători să inscripţioneze ouăle cu un cod. La noi în ţară vei găsi pe orice ou cumpărat din magazine următoarele: o cifră de la 0 la 3, simbolul ţării (RO), judeţul producătorului şi codul fermei unde este produs. Un ou ecologic poate arata astfel: 0-RO-AG-018. Acestea sunt produse în judeţul Argeş la ferma cu numărul 018. În prezent, în România există doar 3 ferme care produc ouă ecologice. Cifra 0 = oul provine din agricultura biologică; 1= găinile sunt crescute în aer liber dar nu sunt hrănite bio; cifra 2 = găina e crescută la sol, dar în spaţii îngrădite, iar cifra 3 = găni crescute în baterii.

 

Cum sunt tratate găinile

Oul provenit din agricultura biologică provine de la anumite rase de găini (cele maro, din rasa Isa Brown), hrănite numai cu furaje ecologice (provenind de la producători certificaţi). Găinile sunt tratate în sistemul de prevenţie şi nu primesc antibiotice sau vitamine sintetice. Hrana lor nu conţine pesticide, conservanţi, hormoni, aditivi sau OMG (organisme modificate genetic). Păsările trăiesc în condiţii normale pentru rasa lor: se respectă bioritmul, au locuri pentru cuibărit, nu sunt stresate şi nici forţate să ouă după un program sau normă. Au mult spaţiu atât în interior cât şi la exterior şi sunt crescute în condiţii de igienă şi confort. Nu li se taie nici ciocurile şi nici aripile. Apa pe care o beau este de calitate şi proaspătă.

 

Nu confunda ouăle de ţară cu cele bio!

Chiar dacă sunt mult mai bune decât cele numerotate cu 1, 2 sau 3, ouăle de la ţărani nu sunt şi bio. Doar în cazul în care porumbul şi restul furajelor provin din agricultura bio şi dacă găinile nu sunt tratate cu antibiotice. Ceea ce e destul de rar. Oricum, între un ou cu cifra 2 sau 3 şi unul de ţară, e preferabil cel din urmă.

 

shutterstock_244693852

Cum recunoşti oul proaspăt

  • ia un bol de sticlă şi cufundă ouăle în el. Cele proaspete vor sta pe fundul vasului, la orizontală. Cel care are o săptămână, va sta pe fundul bolului, cu fundul uşor ridicat. Oul de trei spătămâni va sta vertical cu fundul în sus. Oul vechi va pluti la suprafaţa apei.
  • agită oul şi dacă gălbenuşul se clatină în interior şi se loveşte de pereţii oului, acest lucru înseamnă ca camera de aer din jurul acestuia s-a dezvoltat şi e prea mare, iar oul nu este prea proaspat.
  • mai poţi verifica prospeţimea unui ou privindu-l în bătaia unei surse de lumină. Când oul este proaspăt, se vede gălbenuşul în centrul acestuia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.