Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum interpretează Comisia Europeană creșterea economică a României

Comisia Europeana

Raportul Comisiei Europene apreciază rata de creștere economică a României, avertizând totodată că o mare parte din această creștere este datorată menținerii scăzute a salariilor și reducerii cheltuielilor și nu prin investiții.

„Creșterea potențială este limitată din mai multe privințe precum planificarea și coordonarea ineficientă a investițiilor publice, existența în România a celei mai mici rate de absorbție a fondurilor europene, întreținerea unui mediu de afaceri nefavorabil, o intensitate scăzută a cercetării și dezvoltării precum și întârzierea reformelor structurale, inclusiv în domeniul întreprinderilor de stat”, se arată în raportul Comisiei Europene.

Scoțând în evidență creșterea economică a României din ultimii trei ani, raportul Comisiei recomandă totodată stimularea investițiilor și continuarea reformelor structurale în vederea modernizării economiei precum și crearea de politici fiscale responsabile, potrivit Balkan Insight.

Alte aspecte identificate în raport drept provocări la adresa economiei românești sunt eficiența administrației publice, independența judiciară și respectarea deciziilor curților de judecată, accesul la finanțare pentru companiile mici și mijlocii, rata mare a evaziunii fiscale precum și munca la negru.

Nu în ultimul rând, raportul Comisiei Europene scoate în evidență faptul că sărăcia și excluziunea socială în România sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeană, în special în privința cetățenilor de etnie romă.

„România reprezintă un paradox în această situație, fiind atât în topul țărilor cu cele mai mari creșteri economice cât și în topul celor mai sărace țări din UE. Modelul de creștere economică a României nu se bazează pe interesul oamenilor, competivitatea economică fiind realizată prin salarii mici și nu prin eficiență ridicată, rata scăzută a deficitului bugetar fiind atinsă prin reducerea investițiilor publice”, a declarat Angela Filote, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.