Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum își pot plăti birurile profesorii care dau meditaţii (Ghid ANAF)

Professor and Student with Hand Raised

A fost publicat Ghidul impozitelor pe care le au de plătit profesorii care dau meditații. Aceștia trebuie să se înregistreze la Oficiul Național al Registrului Comerțului și să plătească taxe la stat, altfel pot fi acuzați de evaziune fiscală.

Conform unui ghid publicat de ANAF, orice persoană care desfășoară o activitate economică, profesorii care dau meditații sunt obligați să se înregistreze oficial și să plătească taxele de rigoare, iar în caz contrar, vor fi supuși sancțiunilor autorităților. O astfel de faptă poate fi încadrată la evaziune fiscală, iar consecințele vor fi pe măsura sumei cu care statul a fost păgubit, adică lipsit de taxele și impozitele cuvenite.

Profesorii și orice alte persoane fizice care oferă meditații private trebuie să aibă înregistrată o formă de organizare. La îndemână este și înființarea unei firme, dar cea mai potrivită este înregistrarea ca PFA (persoană fizică autorizată) pentru că este simplu și rapid de înființat, dar și ușor de gestionat. În plus, necesită o singură declarație anuală de transmis la ANAF.

Pentru înființarea unui PFA trebuie să vă adesați Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) și să solicitați autorizarea funcționării, în condițiile prevăzute de OUG nr. 44/2008. Aveți nevoie de documente precum diplome care atestă pregătirea profesională, cartea de identitate, actul care atestă dreptul de folosință asupra sediului profesional (contract de comodat, contract de vânzare-cumpărare, contract de închiriere) și cererea de înregistrare. Cu toate aceste documente vă prezentați la ONRC sau accesați online instituția dacă aveți semnătură electronică. De precizat, trebuie să alegeți codul CAEN 8559 „Alte forme de învățământ n.c.a.”.

Cât este impozitul

Ulterior înregistrării în Registrul Comerţului şi autorizării funcţionării, persoanele fizice au obligația de a depune la organul fiscal declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212). Ca PFA, veți putea încasa cash (cu obligația deținerii casei de marcat), folosind plata cu cardul (dar cu obligația deținerii unui POS) sau prin transfer bancar. Toate veniturile trebuie înregistrate în contabilitate și declarate la ANAF prin declarația unică. În funcție de sistemul de impozitare (real sau normă de venit) veți plăti impozitul pe venit de 10% și doar în cazul depășirii plafonului anual de 30.600 de lei veți achita și CAS și CASS.

Profesorii care vor să facă meditații sunt obligați de ceva timp să se înregistreze la ONRC și ANAF. În august 2022, ANAF consemna faptul că un profesor a declarat cel mai mare venit obținut din meditații într-o statistică întocmită de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timişoara. Cadrul didactic a comunicat că a câștigat într-un an 298.445 de lei, adică aproximativ 5.000 de euro pe lună. Pe locul doi era un contribuabil din Timiş, care a declarat că, în anul 2021, a câştigat din meditaţii 152.016 de lei. Recordul ar fi fost bătut însă în București, unde un profesor a declarat un venit anual de 750.000 de lei.

Care sunt salariile de la şcoală

Conform grilei de salarizare, un profesor cu grad didactic I şi studii superioare de lungă durată, cu peste 25 de ani vechime, are salariul de bază de 5.517 lei pe lună la care se adaugă unele sporuri. Acelaşi profesor are 5.101 lei pe lună dacă vechimea este între 20 şi 25 de ani, iar pentru cei cu vechime de 1-5 ani, salariul de bază este de 4.372 de lei.

Pentru un profesor cu grad didactic II şi studii superioare de lungă durată, a cărui vechime este de 1-5 ani, salariul de bază este de 4.235 lei. Pentru acelaşi grad şi vechime 5-10 ani, se încasează 4.326 lei, pentru vechime 10-15 ani, 4.372 lei, iar pentru o vechime 15-20 de ani, salariul de bază va fi de 4.417 lei. În fine, un profesor debutant are un salariu de 4.098 lei pe lună, dacă are studii superioare de lungă durată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.