Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum îți poate salva viața culoarea costumului de baie: Ce nuanțe ne sfătuiesc specialiștii să alegem

piscina

Culorile se schimbă într-o măsură surprinzătoare atunci când sunt scufundate sub apă, așa că ceea ce purtați dumneavoastră și copiii dumneavoastră în apă poate face diferența în caz de urgență.

Costumele de baie sunt adorabile, arată confortabil,  iar multe dintre ele sunt chiar fabricate din țesături cu factor de protecție SPF 50+. Există o singură problemă: dacă, Doamne ferește, copilul ar ajunge pe neașteptate în apă, oricare dintre aceste culori și imprimeuri ar face ca ea să fie extrem de greu de văzut.

Deși acest lucru ar putea suna ca o paranoia a părinților, statisticile arată contrariul. În SUA, de exemplu, înecul este principala cauză de deces la copiii cu vârste cuprinse între unu și patru ani. Pentru copiii cu vârste între cinci și 14 ani, este a doua cauză principală de deces accidental, după accidentele de mașină. Accidentele de înec nepatrimoniale sunt și mai frecvente: pentru fiecare copil care moare înecat, alți șapte primesc îngrijiri de urgență. Chiar și atunci când înecul nu este fatal, poate provoca o serie de probleme de sănătate, inclusiv leziuni cerebrale.

Bineînțeles, nu afectează doar copiii. În fiecare an, raportează Organizația Mondială a Sănătății (OMS), aproximativ 236.000 de persoane se îneacă în mod fatal și accidental - ceea ce reprezintă aproape 8% din toate decesele legate de vătămări la nivel mondial în fiecare an.

Ce culori să alegem

Atât OMS, cât și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA raportează că există factori care fac ca înecul să fie mai puțin probabil, cum ar fi luarea de lecții de înot, existența unor garduri adecvate în jurul piscinelor de acasă (unde au loc cele mai multe înecuri ale copiilor mici) și asigurarea unei supravegheri constante a copiilor în apropierea apei (în cazul bebelușilor, în mod tragic, două treimi dintre decesele prin înec au loc în căzi de baie, spune CDC).

Dar atunci când un copil (sau un adult) dispare în apropierea apei, fiecare secundă contează. Și mai există un alt factor pe care unii experți spun că ar trebui să-l adăugăm la cele de mai sus: purtarea de culori și țesături care ne fac mai vizibili în apă.

Natalie Livingston a lucrat ca salvamar, instructor de salvamar, manager de parcuri acvatice și inspector de piscine și spa-uri; este, de asemenea, co-fondatoarea companiei americane Alive Solutions, care oferă educație, formare și resurse pentru siguranța publică în domeniul apei. Din activitatea sa în domeniul siguranței în apă, ea a știut întotdeauna că anumite culori sunt mai vizibile decât altele. Dar, în urmă cu câțiva ani, a decis să le testeze în mod corespunzător.

"În 2019, eram mult timp cu copiii mei în preajma apei și vedeam toți acești copii în costume de baie drăguțe care nu erau culori grozave - copiii săreau în apă și dispăreau pur și simplu", spune ea. "Așa că am decis să testăm de fapt culorile și să vedem care ar fi cele mai vizibile în diferite medii".

Ei au pus diferite culori de țesături, de la roșu ruj la verde fluorescent, sub un metru de apă în diferite condiții, pe fundul unei piscine de culoare închisă, pe fundul unei piscine de culoare deschisă și într-un lac, cu apă calmă și agitată. Atunci când apa era agitată așa cum ar fi fost într-o piscină aglomerată, de exemplu, sau sub valurile oceanului, multe dintre culori deveneau extrem de greu de văzut.

Cele mai slabe performanțe au fost albastrul, griul și albul. Culorile închise au avut, de asemenea, performanțe slabe. Și, deși nu au fost testate toate culorile pastelate, este probabil ca și acestea să fie la fel de lipsite de vizibilitate. Unul dintre motive este că apa absoarbe și împrăștie lumina în mod diferit față de cea din aer, ceea ce face ca multe culori să devină desaturate pentru ochii noștri. Acest lucru se datorează faptului că apa absoarbe cu ușurință lungimile de undă mai mari ale luminii și devin rapid filtrate odată cu creșterea adâncimii. Aceasta înseamnă că culorile de la capătul roșu al spectrului devin foarte repede greu de observat atunci când sunt scufundate la mai mult de câțiva metri de apă și sunt complet absente din adâncurile oceanului.

Un experiment foarte vizual realizat de postul de televiziune educațională PBS Learning demonstrează cât de repede se poate întâmpla acest lucru în mare - la aproximativ 4,8 m sub apă, un obiect care era roșu aprins la suprafață capătă o nuanță albastră chiar și atunci când este privit de aproape. De la suprafață, lucrurile devin și mai dificile. "Într-o piscină albă, culorile mai închise păreau umbre, iar în lacul brun tulbure, culorile mai deschise păreau o reflexie a norilor", spune ea.

Orice agitație la suprafața apei schimbă și ea percepția. "Apa nu este ca și cum ai privi prin aer sau printr-o fereastră - poate fi foarte distorsionată cu cea mai mică mișcare a suprafeței", spune Livingston.

Asta înseamnă că tonurile deschise, întunecate și neutre sunt culori mai puțin ideale pentru oricine dorește să fie ușor de reperat în apă. Chiar și unele nuanțe luminoase, primare, nu s-au descurcat prea bine: în apa agitată, roșul pare întunecat, fiind ușor de confundat cu o umbră, la fel ca și albastrul luminos. Toate acestea sunt culori care, în studiul meu, recunosc, complet neștiințific al mărcilor online, sunt printre cele mai populare pentru costumele de baie pentru copii.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.