Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum ne apără Obama în fața lui Putin: România nu a încălcat Tratatul

deveselu-6

Rugat să comenteze acuzaţiile Rusiei, potrivit căreia staţionarea sistemului de apărare antirachetă Aegis în România ar încălca Tratatul forţelor nucleare intermediare, purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest a declarat că scutul de la Deveselu nu reprezintă o încălcare a INF.

"Nu este. Statele Unite îşi menţin angajamentul de a respecta acordurile de securitate semnate cu Rusia. Facem acest lucru pentru că este în interesul securităţii noastre naţionale să respectăm angajamentele luate pe scena internaţională. Putem face asta, asigurând, totodată, securitate pentru aliaţii noştri din Europa, şi vom continua în acest sens", a precizat Earnest, într-o conferinţă de presă de la Casa Albă.

Întrebat de ce nu reprezintă o încălcare a Tratatului INF, purtătorul de cuvânt nu a oferit explicaţii, precizând în schimb că SUA iau "foarte în serios" tratatele internaţionale semnate. "De aceea luăm în serios şi faptul că partenerii noştri care semnează astfel de tratate nu îşi respectă angajamentele luate", a spus Josh Earnest.

Statele Unite au acuzat, recent, Rusia că ar încălca Tratatul forţelor nucleare intermediare. În replică, Moscova a declarat că acuzaţiile sunt lipsite de fundament, subliniind că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România şi Polonia ar putea fi o încălcare directă a acestui tratat..

Declaraţiile oficialilor americani conform cărora Rusia a încălcat Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF) sunt lipsite de fundament, a comunicat miercuri Ministerul rus de Externe, citat de Itar-Tass.

"Acuzaţiile sunt lipsite de fundament, la fel ca toate celelalte acuzaţii făcute în ultima vreme de Washington la adresa Moscovei", a comunicat MAE rus, citat de Itar-Tass.

"Avem multe nemulţumiri faţă de Statele Unite privind acest Tratat. Acestea se referă la rachetele care au caracteristici tehnice similare cu cele ale rachetelor cu rază scurtă şi lungă de acţiune şi în legătură cu fabricarea de către americani a avioanelor militare fără pilot, care intră în mod clar, conform Tratatului, la categoria rachete de croazieră", a adăugat Ministerul rus de Externe.

Sistemele de tip MK 41 cu lansare verticală (echivalentul tehnologiilor de tip Aegis) au fost în centrul atenţiei în ultima perioadă, în contextul în care Statele Unite intenţionează să le instaleze în Polonia şi România în cadrul sistemului antibalistic, a explicat Ministerul rus de Externe. "Aceste sisteme pot lansa rachete de croazieră cu rază medie, iar versiunea terestră poate fi fi considerată o încălcare directă a Tratatului INF", a subliniat Moscova.

Statele Unite au îndemnat, marţi, Rusia să distrugă armamentul interzis prin acordurile ratificate de Moscova, denunţând încălcarea de către partea rusă a Tratatului forţelor nucleare intermediare, datând din anul 1987. "Cerem Rusiei să respecte obligaţiile asumate prin acest tratat, să elimine armamentul interzis şi să demonstreze acest lucru", a declarat Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american. "Este o problemă foarte gravă" şi a fost evocată în trecut între Washington şi Moscova, a precizat Psaki.

Acordul Forţelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA şi URSS în 1987 şi intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părţi să distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Rusia este acuzată că a testat o rachetă cu raza de acţiune de circa 1.000 de kilometri, dar care, modificată, poate atinge distanţa de 2.000-3.000 de kilometri.

Departamentul american al Apărării a anunţat, pe 1 februarie, că va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antirachetă pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandărilor de reconfigurare a dispozitivului de apărare. Michael Gilmore, director în cadrul Pentagonului responsabil de Teste operaţionale şi evaluarea dispozitivelor de apărare, a recomandat Agenţiei americane pentru Apărarea Antirachetă reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, după o serie de teste eşuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antirachetă va fi luată în funcţie de rezultate. Cele patru locaţii propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) şi Baza Custer (statul Michigan).

Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe şi mobile) şi maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune înainte de a intra în spaţiul aerian şi în zona teritorială a Statelor Unite. Cel puţin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) şi Vandenberg (California). Până în anul 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui "scut antirachetă" NATO în Europa, scopul fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmează să fie instalate la baza de la Deveselu (România) şi în Polonia. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

sursa: mediafax.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.