Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum pot fi accesate documentele din scadalul 'Panama Papers'

panama papers

Duminică, mai multe instituţii media au publicat informaţii despre "Panama Papers", o scurgere masivă de documente de la o firmă de avocatură cu sediul în Panama, care gestionează conturi offshore - Mossack Fonseca. Cele 11 milioane de documente conţin informaţii potenţial compromiţătoare despre mai mulţi lideri mondiali şi asociaţii lor. Dacă eşti curios în legătură cu ce anume conţin documentele, probabil te-ai întrebat cum poţi citi Panama Papers direct.

Ei bine, nu poţi. Cel puţin, nu încă. Până acum, nu există o sursă centralizatoare prin care orice utilizator să poată accesa documentele. Organizaţiile media cu acces la documente nu au scris încă despre întregul conţinut al acestora. Ceea ce înseamnă că, deşi există multe articole despre documente şi chiar varianta în engleză a informaţiilor iniţiale publicate de ziarul german Süddeutsche Zeitung, încă nu pot fi accesate direct documentele originale integrale. Dar o parte dintre aceste documente pot fi citite, potrivit bustle.com.

Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie, unul dintre principalele grupuri responsabile de analiza documentelor scurse, a pus la dispoziţia publicului o listă de personaje importante şi documentele care au legătură cu acestea. Cu un click pe numele căutat se poate vedea un sumar al acuzaţiilor. Mai jos, în secţiunea "related documents", se găsesc link-uri către documentele publice despre respectiva persoană.

Deşi situaţia i-ar putea nemulţumi pe cei care vor să vadă documentele ei înşişi, există mai multe motive pentru care toate informaţiile din Panama Papers nu au fost încă publicate online. În primul rând, nu toţi indivizii menţionaţi în Panama papers au făcut ceva ilegal şi este posibil ca documentele să conţină informaţii personale. Mai mult, documentele au în total 2,6 terabytes - o cantitate uriaşă de informaţii. Publicarea online a acestora ar fi un demers foarte costisitor.

Mai există un motiv pentru care documentele sunt publicate treptat. Viteza cu care "zboară" ştirile ar putea să scoată rapid din atenţia publică scandalul "Panama papers". Publicarea în etape a informaţiilor asigură menţinerea interesului public pe o perioadă mai lungă. Metoda a fost folosită cu succes de cotidianul britanic The Guardian cu ocazia publicării documentelor oferite de Edward Snowden.

Un sondaj publicat pe contul de Twitter WikiLeaks a stârnit un interes special luni. Deşi nu există informaţii cu privire la implicarea WikiLeaks în scurgea de informaţii din Papama, sondajul lasă să se înţeleagă că documentele integrale ar putea fi publicate pe site-ul care a oferit până acum milioane de alte documente scurse din alte părţi ale lumii.

Aşadar, deşi s-a scris şi s-a vorbit mult în ultimele două zile despre Panama papers, publicul abia a atins vârful icebergului. În perioada următoare vor apărea mult mai multe informaţii despre afacerile celor implicaţi.

Vezi şi: Filiera românească a Panama Papers: Cine sunt greii implicați și ce rol are DNA

Vezi şi: ANAF reacţionează în urma scandalului 'Panama Papers'. Zeci de dosare deschise

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.