Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum s-au schimbat posturile de știri după 2014

antena-3

Audiente-Generale-posturi-de-stiri-NOIEMBRIE-2015-2Cele câteva posturi tv de știri care încă mai funcționează în România acoperă o audiență din ce în ce mai restrânsă. Spre comparație, Antena3 și RTV (cu 284 de mii, respectiv 245 de mii de telespectatori) nu egalează audiența medie a primului clasat, e adevărat, un post ”generalist”, cu accent pe divertisment (ProTv, 639 de mii de telespectatori).

Și, totuși, aceste posturi încă emit și se zbat să supraviețuiască.

Alături de cele două posturi menționate, în grila de programe mai sunt Realitatea TV, B1Tv și Digi24 cu 75 de mii, 93 de mii, respectiv 64 de mii de telespectatori. Ele sunt, de fapt, posturile care contează în acest moment din punctul de vedere al audienței și influenței asupra vieții politice, însumând totuși o medie modestă, de 6-7 sute de mii de telespectatori.

Lupta pentru menținerea unui public sau cucerirea altor categorii se dă în fiecare zi, dar evenimentele care au urmat victoriei lui Iohannis în alegeri au obligat stațiile de știri la numeroase repoziționări.

Dacă vrei să afli ceva despre ”Traian Băsescu și camarila sa”, Antena 3 este locul favorit al celor care încă mai speră la o ”răzbunare”. Rămânerea în prim planul vieții politice a lui Băsescu și investigațiile DNA în curtea apropiaților fostului președinte dau un balon de oxigen nesperat postului condus de Camelia Voiculescu. Poziționarea însă e dificilă, atunci când vine vorba de procurori și judecători, deoarece a aplauda direcția condusă de Kovesi atunci când se atinge de foști pedeliști e echivalent cu o credibilizare a tagmei din care postul și-a făcut în mod tradițional o țintă.

Echilibristica între ”cauzele bune” (Udrea) și ”cauzele rele” (Mencicopschi), obligă Antena3 la o mai mare prudență în reflectarea activității justiției. În orice caz, linșajele de altădată pare că au apus. Nici DNA nu mai e la o cotă modestă de credibilitate în sondaje, ca să mai poți să îți permiți să terfelești imaginea unor magistrați, mai ales că amenzile și daunele plătite de Antena3 în instanță au început să ridice prea mult costurile, comparativ cu beneficiile.

De asemenea, este folosită noua retorică a celor anchetați, care provin din fostul PDL, împotriva justiției ca un fel de confirmare a vechiului discurs pe care postul lui Dan Voiculescu îl folosea, înainte de condamnarea patronului de facto. În plus, procesul de șantaj, care încă se judecă, obligă realizatorii emisiunilor la mai multă moderație, evitând să alimenteze subiectivismul magistraților care au preluat dosarul. Cazul Rarinca a fost ultima tentativă de a lovi în ICCJ, dar, în timp, și-a pierdut din energie.

Din punct de vedere politic, postul lui Voiculescu a trebuit să treacă prin niște transformări. Iohannis și instituția prezidențială sunt, în general, menajate. Puține critici, mai degrabă mici aluzii și înțepături. Liberalii au început să fie iarăși invitați în studio, dar pe alese și întotdeauna moderatorii țin să le reamintească fuziunea cu ”cei care au tăiat salariile și pensiile”, forțându-i să se bîlbâie sau să-și atace tranșant colegii de partid. Susținerea lui Victor Ponta a mai durat puțin după pierderea prezidențialelor. În orice caz, după punerea sa sub urmărire penală, n-a mai beneficiat de o entuziastă mediatizare, iar după retragerea de la șefia PSD, Antena3 a anticipat că deja pariază pe un cal mort.

Postul Tv rămâne apropiat de PSD, deși a încercat să-l portretizeze pe Dragnea, când încă acesta își mai disputa influența în partid cu Victor Ponta, ca pe un trădător, calul troian al serviciilor sau al lui Iohannis. În ceea ce privește guvernul de tehnocrați al lui Cioloș, atitudinea este mai degrabă de așteptare, reflectând echilibrat, informativ acțiunile guvernului.

România TV menține stilul defunctului OTV, tot timpul în alertă, cu ecrane îngălbenite, cu întreruperi frecvente de tip ”breaking news”, cu jingle-uri care să trezească gospodinele din moțăiala de pe canapea. Postul lui Sebastian Ghiță a încercat multă vreme să fure din publicul ”anti-Băsescu” al Antenei3 și se pare că a și reușit în bună măsură. Calculele îi sunt însă încurcate în ultima perioadă, deoarece fostul președinte și RTV au adversari comuni: Iohannis și PNL, din care cauză postul l-a găzduit în premieră pe Traian Băsescu în studio.

Spre deosebire de Antena3, RTV își menține linia radicală împotriva actualului șef al statului, împotriva liberalilor, dar, de multe ori, și împotriva celui care i-a luat locul lui Victor Ponta la șefia PSD. Atitudinea față de guvernul Cioloș este de asemenea cea de opoziție.

Realitatea TV este singurul post apropiat de liberali și Iohannis. A avut o linie dură pe tot parcursul anului împotriva lui Victor Ponta, pe toate tronsoanele orare, dar mai apropiată, chiar elogioasă, față de de Gabriel Oprea, până la căderea guvernului. Realitatea TV încearcă și ea să-și tragă o parte din publicul ”anti-Băsescu”, dar se pare că n-a mai rămas nimic și pentru ei.  Postul TV susține necondiționat acțiunile justiției, dar și actualul cabinet tehnocrat al lui Cioloș.

B1TV rămâne un post apropiat de Traian Băsescu și foștii săi susținători, relativ critic cu justiția și serviciile secrete. După alegerile prezidențiale și chiar puțin înainte, B1 a avut o atitudine mai degrabă împăciuitoare față de adversarul tradițional: Victor Ponta (PSD). În același timp, postul este mai degrabă critic față de noul guvern instalat și față de actualul șef al statului.

Digi24, deși cu un impact mic, este singurul post care ține o linie echidistantă, informativă, mai mult influențată de temele și revoltele din mediile de socializare.

Sursă foto: Antena3.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.