Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se poziționează primarii PSD, PNL și UDMR pe schimbarea legislației electorale. Emil Boc explică și longevitatea de la primărie

Inquam Photos / Octav Ganea
emil boc

Opiniile primarilor din marile oraşe şi municipiile reşedinţe de judeţ referitoare la asumarea răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi şi care este modul cel mai democratic şi corect pentru alegerea unui edil diferă în funcţie de formaţiunile politice pe care le reprezintă, cei liberali susţinând iniţiativa Guvernului, în timp ce cei social-democraţi acuză faptul că actuala putere vrea să schimbe legislaţia electorală în acest mod.

  • Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, consideră că alegerea în două tururi de scrutin a primarilor corespunde cel mai bine exigenţelor unei democraţii.

"Într-o democraţie, dacă vrem să-i respectăm până la rădăcină principiile, se justifică alegerea primarilor în două tururi, pentru a avea legitimitate în deciziile pe care le iau, legitimitate dată de votul cetăţenilor. (...) Ne place, nu ne place, ne avantajează, nu ne avantajează ... e altă temă. Democratic şi potrivit logicii din statele care au democraţii consacrate, alegerea în două tururi reprezintă un lucru care ar trebui promovat şi susţinut. Asta este realitatea. (...) Eu am fost ales primar şi în două tururi, şi într-un tur şi consider că din perspectivă democratică, alegerea în două tururi este cea care corespunde cel mai bine exigenţelor unei democraţii, după ce am văzut ambele experienţe. Cred că pentru sănătatea regimului democratic dintr-o ţară ar trebui ca acest principiu să rămână consacrat pentru viitor", apreciază Emil Boc.

Edilul a spus că, de asemenea, şi alegerile anticipate reprezintă un lucru firesc într-o democraţie.

"Alegerile anticipate în democraţiile consacrate reprezintă un lucru firesc şi necesar atunci când opţiunile electoratului, cetăţenilor, nu se mai regăsesc actualizate în reprezentarea parlamentară. Sau ele reprezintă o soluţie atunci când există un blocaj între Executiv şi Legislativ", a menţionat primarul de Cluj-Napoca.

Citește și: Marcel Ciolacu propune guvern de uniune națională până în noiembrie: 'Nici PSD și nici UDMR nu vor propune un prim-ministru'

  • Primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu (PSD), consideră că alegerea primarilor în două tururi înseamnă că nu va mai conta votul direct al cetăţenilor, ci o înţelegere politică a celor care susţin candidaţi în turul al doilea.

"Nu mă deranjează alegerea primarilor din două tururi, dar, ca principiu, atunci când participi la o competiţie este ales cel mai bun şi nu se mai face o a doua competiţie pentru a decide care este mai bun din primii doi. Cred că alegerea primarilor în două tururi nu va mai fi o alegere directă asupra primarului, ci o înţelegere politică a celor care susţin candidaţi în turul al doilea şi nimeni nu garantează că cel ales astfel va fi mai bun decât cel ales din primul tur", a declarat Nicolae Barbu.

În ceea ce priveşte asumarea răspunderii privind alegerea primarilor din două tururi de scrutin primarul consideră că acest lucru reprezintă o forţare a legii.

"Cam des îşi asumă răspunderea acest guvern, cam dese aceste forţări ale legii din partea aşa-zişilor susţinători ai democraţiei 'haştag rezist' care spuneau fără intervenţii asupra legii", a încheiat Nicolae Barbu.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu dă calculele politice peste cap: 'Localele organizate în paralel cu parlamentarele ar avantaja PSD'

  • Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, care este şi preşedinte al filialei municipale a UDMR, consideră că miza introducerii alegerilor din două tururi o reprezintă anumite oraşe din Moldova, el fiind de părere că un primar bun este reales indiferent de etnie.

"Noi nu ne ocupăm de sistemul de alegeri locale, noi ne facem datoria, avem un mandat care trebuie dus la bun sfârşit. Vor decide alegătorii, trebuie muncit foarte mult pentru a dobândi încrederea alegătorilor, acest lucru trebuie să îl facem. Noi vom face toate procedurile interne şi mergem înainte. Nu va fi uşor, poate va fi mai greu decât dintr-un tur, dar noi avem motive să fim mândri de ce am făcut. UDMR, de-a lungul perioadei post decembriste, din 1992 de când sunt alegeri libere, a obţinut funcţia de primar în Satu Mare şi dacă a fost un tur, şi dacă au fost două tururi. Eu personal nu am o obiecţie legată de alegerea primarilor în două tururi. Aşa cum spunea preşedintele Iohannis, un primar bun este reales indiferent de etnie. Dar, aşa cum arată şi recomandările Comisiei de la Veneţia, nu este corect ca înainte cu 5 luni să se schimbe regulile. Din păcate, se discută mai mult de subiecte politice, dar noi, administraţia locală, avem obligaţia să nu uităm de problemele oraşului", a declarat Kereskenyi.

În opinia sa, miza alegerilor în două tururi o reprezintă unele oraşe din Moldova, unde liberalii i-ar putea învinge astfel pe social-democraţi în turul al doilea.

"La Satu Mare, avem un parteneriat cu PNL şi la nivel de judeţ şi la nivel de municipiu. La nivel naţional este mai degrabă un subiect de campanie electorală. Miza este în marile municipii din Moldova ca Iaşi şi Bacău, unde sunt presiuni la nivelul PNL şi consideră că astfel pot învinge PSD, care conform calculelor lor nu pot face mai mult de 45%. Problema e că va urma o perioadă de instabilitate. Este o perioadă dificilă, trebuie aprobat bugetul trebuie să ne ocupăm de implementarea proiectelor europene, de serviciile publice", a mai spus primarul.

Citește și: BREAKING Gheorghe Dincă, amenințat cu moartea și huiduit la Tribunalul Olt

El susţine că ideea potrivit căreia un primar nu ar fi legitim dacă nu a adunat 50% din voturile alegătorilor este "praf în ochi".

"La ultimele alegeri nu a fost niciun primar ales cu 20%. De ce e mai legitim unul care ia 10% în primul tur şi reuşeşte să creeze o coaliţie toxică să ajungă primar? Procentul din primul tur este cel real, fără speculaţie, fără maşinărie politică, fără troc politic. Acesta este procentul adevărat al candidatului. Aşa cum am mai precizat, UDMR a mai câştigat de două ori în turul doi, pentru sătmăreni criteriul etnic nu e decisiv. În 2004, Iuliu Ilyes (UDMR) l-a învins pe Radu Bud (PNL) şi în 2008 pe Dorel Coica (PSD). Contează fiecare ce a realizat. Asta va conta şi în 2020, fiecare candidat va trebui să arate ce realizări are", a mai precizat edilul sătmărean.

Guvernul a aprobat proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi îşi va angaja răspunderea pe această iniţiativă legislativă, urmând să transmită, luni, Parlamentului, o scrisoare în acest sens, a anunţat joi premierul Ludovic Orban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.