Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se realizează, de fapt, o procedură de cardiologie intervențională?

Radu Pop
cardiologie sanador

Afecțiunile cardiovasculare reprezintă cauza principală de mortalitate în România. An de an, bolile de inimă ucid mai mulți oameni decât cancerul. Stilul de viață, fumatul, sedentarismul și obiceiurile alimentare periculoase cresc riscurile pentru apariția bolilor cardiovasculare.

Cardiologia intervențională, care îmbină cardiologia, chirurgia cardiovasculară și radiologia intervențională, este un domeniu medical care a cunoscut o dezvoltare impresionantă în ultimii ani. Dar cum decurge, de fapt, o procedură de cardiologie intervențională?

Procedura se desfășoară în condiții similare celor din blocul operator, în sala de cardiologie intervențională, la angiograf. Angiograful este un echipament modern, sofisticat, ale cărui componente permit obținerea de imagini radiologice și vizualizarea acestora în timp real pe ecranul angiografului. Pacientul este așezat pe o masă radiotransparentă, iar brațul angiografului este mobil în jurul pacientului, pentru a obține cele mai bune unghiuri de vizualizare radiologică. Pe baza imaginilor obținute, medicul pune diagnosticul și decide tratamentul.

Pacientului i se montează un dispozitiv asemănător unei branule la nivelul punctului de acces intraarterial sau intravenos, cel mai frecvent pe artera femurală, dar poate fi montat și pe artera radială sau pe artera brahială. Prin acest dispozitiv, numit introductor, sunt apoi introduse cateterele, niște fire metalice lungi și foarte subțiri. Acestea sunt introduse pe traiectul arterelor, până la inimă, sub control radiologic. În plus, injectarea de substanță de contrast în vase permite vizualizarea formei pereților interiori ai vaselor, tot cu ajutorul sistemului de raze X, desenând dilatări sau îngustări ale acestora.

Afecțiunile care pot fi evaluate și tratate prin astfel de proceduri endovasculare minim invazive includ: bolile vasculare cardiace (infarctul miocardic), valvulopatiile, suferințele vasculare aortice (anevrismul de aortă, disecția de aortă), aritmiile maligne (fibrilație atrială, flutter atrial), bolile vasculare severe de la nivelul sistemului circulator cerebral (accidentele vasculare cerebrale, malformațiile arteriovenoase, anevrismele cerebrale), arteriopatiile periferice.

Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7, de ultimă generație. Angiograful de ultimă generație Philips Azurion 7 permite realizarea de proceduri terapeutice minim invazive de înaltă complexitate în cardiologia intervențională, electrofiziologie, radiologia intervențională, neuroradiologia intervențională și oncologia intervențională.

Pentru siguranța deplină a pacienților, procedurile de cardiologie intervențională se desfășoară în atmosfera sterilă asigurată de sistemul modern de ventilație cu presiune pozitivă, care oferă avantaje multiple precum aspirația ionilor generați în timpul procedurilor și reducerea expunerii la radiații a medicului și a pacientului.

Află mai mult și solicită o programare!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.