Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se tratează endometrioza?

Radu Pop
dr cioflan sanador

Endometrioza este o boală cronică de cauză necunoscută, ce constă în prezența endometrului, adică a țesutului uterin funcțional, în afara cavității uterine. Adesea, endometrioza se localizează la nivelul ovarelor, cauzând chisturi voluminoase cu conținut lichidian de culoare maronie, însă focarele de endometrioză se pot localiza și în alte părți anatomice, precum ligamentele uterosacrate, tractul gastrointestinal și, foarte rar, pot apărea focare de endometrioză pulmonar, la nivelul pleurei, al pericardului sau al sistemului nervos central.

Simptomele endometriozei sunt nespecifice, pacientele acuzând adesea dureri pelvine cronice de intensitate variabilă și fertilitate afectată, cu imposibilitatea conceperii unui copil. Durerile pelvine se pot accentua în funcție de perioada ovulatorie, fiind influențate de îngroșarea (în zilele dintre menstruații) sau eliminarea endometrului uterin (în timpul menstruației).

Diagnosticul de endometrioză poate fi suspicionat de medicul ginecolog în urma unor investigații precum ecografia sau examenul RMN, însă standardul „de aur” pentru diagnostic îl reprezintă intervenția chirurgicală minim invazivă exploratorie. Astfel, abordul chirurgical se poate realiza laparoscopic sau robotic.

Chirurgia robotică ginecologică are numeroase avantaje tehnice pentru chirurg, care se transformă în beneficii pentru pacient: mărirea câmpului chirurgical prin intermediul camerei optice 3D, eliminarea tremorului fiziologic al mâinii și o ergonomie chirurgicală îmbunătățită, facilitând accesul chirurgical în zone anatomice greu abordabile. Mai mult, riscurile asociate intervenției chirurgicale sunt mult mai scăzute comparativ cu abordarea chirurgicală clasică, iar datorită preciziei chirurgicale robotice se reduc la minimum sângerările intraoperatorii și riscul de complicații postoperatorii.

Pentru paciente, tratamentul chirurgical robotic înseamnă spitalizare redusă, complicații minime, durere și sângerare mult scăzute și recuperare postoperatorie rapidă, cu un avantaj estetic important, cicatricile postoperatorii fiind fine, de mici dimensiuni și foarte puțin vizibile.

La Spitalul Clinic SANADOR pacientele beneficiază de intervenții avansate pentru afecțiunile ginecologice care au indicație chirurgicală, în condiții de maximă siguranță, cu prognostic postoperator foarte bun.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.