Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se truchează o licitație publică în România: studiu de caz 'Crăciun în Maramureş'; prejudiciul este de 114.554 de lei

Artmark
licitatie online

Doi oameni de afaceri, acuzaţi că în anul 2017 au deturnat licitaţia pentru organizarea evenimentului "Crăciun în Maramureş", au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii Biroului Teritorial Baia Mare al DNA, informează Agerpres.

Citește și: Încă o angajare CONTROVERSATĂ făcută de PNL: fata unui fost ștab din SRI, angajată pe post de consilier la un primar PNL

Cei doi, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în declaraţii şi deturnarea licitaţiilor publice, au fost de acord cu o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare.

"În cursul lunii decembrie 2017, în contextul unei proceduri de achiziţie publică derulate de Ministerul Turismului, având ca obiect organizarea evenimentului intitulat 'Crăciun în Maramureş', cei doi inculpaţi, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale, ar fi efectuat demersuri pentru ca una dintre cele două firme să câştige licitaţia organizată în scopul menţionat mai sus", se arată într-un comunicat al DNA transmis, miercuri, AGERPRES.

Potrivit procurorilor, cei doi oameni de afaceri au colaborat şi s-au consiliat reciproc cu privire la modul de întocmire a documentaţiei, au elaborat pe baza documentaţiei oferte identice din punct de vedere tehnic, au stabilit preţurile care urmau a fi înscrise în ofertele financiare, au făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului din care rezulta că cele două societăţi erau într-o reală competiţie şi că aveau capacitatea tehnică şi profesională de a organiza evenimentul respectiv şi au depus prin intermediari cele două oferte la Ministerul Turismului.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

"În realitate, scopul urmărit de inculpaţi a fost acela ca una dintre firme să câştige licitaţia, iar cealaltă, în calitate de subcontractor, să presteze o parte din servicii. (...) În acest context, la data de 19 decembrie 2017, după evaluarea ofertelor, între Ministerul Turismului şi o societate a unuia dintre oamenii de afaceri a fost încheiat un contract de prestări servicii având ca obiect organizarea evenimentului respectiv. Ulterior, aşa cum a fost planificat iniţial, firma câştigătoare a licitaţiei a subcontractat o parte din servicii celeilalte societăţi comerciale, administrate de celălalt inculpat", precizează DNA.

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în calitate de succesor legal al Ministerului Turismului, s-a constituit parte civilă cu suma de 114.554 de lei achitată firmei câştigătoare a licitaţiei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere.

În prezenţa avocaţilor, inculpaţii au declarat că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de doi ani.

Dosarele de urmărire penală, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, au fost trimise la Tribunalul Maramureş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.