Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se va juca după demisia Nicolei Sturgeon: se complică situația în Scoția

 Nicola Sturgeon

După demisia neașteptată a premierului Scoției, Nicola Sturgeon, se dă startul cursei pentru a deveni următorul lider al Partidului Național Scoțian (PNS), notează Sky News.

Nicola Sturgeon a ajuns la putere fără opoziție după referendumul pentru independență din 2014, în care scoțienii au votat pentru rămânerea în Regatul Unit.

Cursa pentru a o înlocui pe Nicola Sturgeon în funcția de prim-ministru al Scoției este acum în curs de desfășurare,dar nimeni nu și-a arătat încă intenția de a candida, informează Mediafax.

Marți, Sturgeon și-a anunțat demisia în timpul unei conferințe de presă la Edinburgh, la reședința sa oficială, Bute House.

În vârstă de 52 de ani, aceasta a declarat că a fost „cea mai bună slujbă din lume”, dar că ea crede că o parte din „a servi bine ar fi să știi aproape instinctiv când este momentul potrivit” pentru a demisiona.

Vorbind cu reporterii, cel mai longeviv prim-ministru și prima femeie prim-ministru a confirmat că va rămâne în funcție până când altcineva va prelua funcția și va rămâne ca deputat în Parlament cel puțin până la următoarele alegeri din Holyrood.

Ce urmează după demisia lui Sturgeon

Atenția se îndreaptă acum spre cine va deveni succesorul lui Sturgeon la conducerea PNS, pe care îl conduce din 2014.

Partidul va anunța în zilele următoare procesul de alegere a noului lider.

În discursul său de demisie, Sturgeon a declarat că partidul său are mai multe „talente” pregătite să o urmeze.

Printre primii posibili candidați la succesiunea sa se numără actualul vicepreședinte al PNS Keith Brown, secretarul pentru economie și finanțe al PNS, Kate Forbes, actualul secretar pentru constituție, cultură și afaceri externe al partidului, Angus Robertson, secretarul pentru sănătate al PNS, Humza Yousaf, și actualul viceprim-ministru al Scoției, John Swinney.

Noul lider ales al PNS la Westminster, Stephen Flynn, care l-a înlocuit pe Ian Blackford în urma demisiei acestuia, a părut miercuri seara să se excludă din competiție.

El a declarat pentru Sky News că nu este „interesat” să devină liderul PNS, adăugând: „Este opinia mea fermă - și am spus-o clar în câteva interviuri astăzi - este opinia mea fermă că următorul lider al partidului nostru ar trebui să aibă capacitatea de a servi ca prim-ministru al Scoției. Prin urmare, îi revine unuia dintre excelenții mei colegi de la Holyrood să facă un pas înainte și să devină următorul lider al PNS și următorul prim-ministru al Scoției”.

În calitate de deputat și nu de membru al Parlamentului scoțian, Flynn ar putea în prezent doar să o înlocuiască pe Sturgeon în calitate de lider al PNS, dar și nu ca prim-ministru al Scoției.

Dar există un precedent pentru ca un parlamentar să conducă un partid scoțian, după ce Douglas Ross a preluat șefia conservatorilor scoțieni în 2020.

Predecesoarea lui Ross, Ruth Davidson, l-a suplinit la întrebările primului ministru înainte ca el însuși să poată ocupa un loc în Parlamentul scoțian la alegerile din 2021.

Președintele PNS, Michael Russell, a declarat că cursa pentru înlocuirea doamnei Sturgeon va fi o alegere „contestată” și se va reuni comitetul executiv național al partidului în curând pentru a discuta un calendar al cursei de conducere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.