Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se vede în online Guvernul Tehnocrat: Dacian Cioloș încă se bucură de o perioadă de grație

Guvernul Romaniei
guvernul romaniei sigla

Reacția inițială la numirile de miniștri a fost una de expectativă, cu conotații mai degrabă pozitive. Dincolo de nume, unele controversate, exista o stare de așteptare creată de lipsa unui program politic.

„Componența guvernului Cioloș ne garantează că nu ne vom mai teme de celebrele Ordonanţe de Urgenţă care distrug reformele făcute, pun în pericol statul de drept şi încearcă să creeze portiţe de scăpare pentru penalii. Cei mai mulţi dintre miniştri sunt oameni puşi exact în posturile pentru care au competenţa, au o agendă reformistă şi o experienţă relevantă pentru ministerele lor. Prezenţa lui Vasile Dancu, omul de încredere al lui Liviu Dragnea, arată că premierul desemnat Ciolos a făcut compromisul politic necesar pentru a-şi asigura minimul dialog” spune Cristian Pantazi într-un articol Hotnews care a circulat pe Facebook

A fost făcută legătura între cererile protestatarilor și noul Guvern

„1. Mulţumesc protestatarilor. Datorită lor avem în faţă o listă cu oameni, sper, respectabili, mulţi deja afirmaţi de deplin inclusiv în politică, în cel mai bun sens. Fără presiunea cetăţenilor activi, rămâneam în baltă noastră politică: mică, autosuficienţa şi contraproductivă.

2. Le doresc partidelor să recruteze dintre noii veniţi pe toţi cei performanţi, pentru guvernările viitoare şi pentru comisiile parlamentare de specialitate şi să caute cu adevărat după cât mai mulţi oameni competenţi şi respectabili.” a spus Mihaela Miroiu, profesor universitar, pe Facebook.”

Nu a trecut neobservat faptul că au fost făcute unele concesii:

„Sunt acolo câţiva miniştri (dezvoltare, educaţie, interne) agreaţi în mod cert cu Liviu Dragnea. Marea întrebare este dacă guvernul Ciolos putea funcţiona fără un minim acord cu partidul care poate să-l dărâme în Parlament în orice moment. Compromisul politic nu pare, în acest moment, uitându-ne la nume, chiar atât de compromiţător. Cei mai frustraţi, perdanţii acestor negocieri par să fie liberalii. N-au primit mare lucru, dar nici nu cred că aveau motive să pretindă mai mult la cum arată partidul acum. Sigur, PSD arata cel puţin la fel de prost, dar fără ei nu se poate. Fără liberali, da. Din păcate, aşa stau lucrurile.”, spune Dan Tapalagă pe Facebook.

A existat o așteptare a criticilor pe care le va primi noul guvern...

  • „Câteva idioțenii pe care o să le vedeți pe site-urile petardă și în discursurile unor politicieni: cu Guvernul Cioloș, Soroș pune laba definitiv pe România
  • idem, dar cei care pun laba sunt rușii, cu ajutorul lui Dâncu, care, se știe, a făcut sondaje cu marjă de eroare de 25% la Chișinău
  • Cristina Guseth aservește definitiv justiția americanilor
  • PNȚCD își pregătește o revenire spectaculoasă pe scena politică prin noul viceprim-ministru - Costin Borc
  • aripa Hollande, aripa Merkel și aripa Obama din Guvernul României (identificați-le voi, că mi-e lene)
  • Mă rog, mai puneți și voi, că am primit un telefon și tre să plec.”, spune Iulian Comănescu.

... în timp ce unele voci au continuat să respingă din principiu ideea de guvern tehnocrat:

„Nu-mi place descrierea aia cum că “măcar ştiu o meserie”. Oamenii ăştia sînt experţi în birocraţie, într-o majoritate covârșitoare. Şi sunt obişnuiţi să fie conduşi, să aibă trasate liniile deja. Avem un guvern de executanţi. Ce vor executa?”, spune Costi Rogozanu pe Facebook.

Miniștri controversați

Evident, numirea unor nume din Executiv a creat unele nemulțumiri. Unul dintre cei vizați a fost Vasile  Dâncu.

c2

„Dacă va fi într-adevăr tehnocratul Dancu vicepremier, atunci Strada ar putea afișa un mare „Bleah”.”, spune și Călin Hera pe Facebook.

Și Cristina Guseth a fost criticată, pornind de la lipsa studiilor juridice:

„Guvernul Ponta a căzut datorită tinerilor, care au scandat în special mesaje antiOprea. Cum poate să accepte Cristina Guseth unul dintre cele mai importante portofolii din Guvern, când toată vara a adoptat politica struțului pe subiectul Oprea? Chiar nu îi este rușine? Are impresia că dacă și-a creat prietenii prin toată presa, poate păcăli pe oricine?

În plus, doamna nu știe drept. Este fundamental să știi meserie într-un minister atât de greu. Ce o recomandă pe dumneaei pentru această funcție?” spune Sidonia Bogdan pe Facebook.

Au existat unele comparații nefavorabile cu Laura Ștefan, iar dreptul la replică a fost următorul:

„Aş aprecia dacă nu m-aş mai vedea comparată cu doamna Cristina Guseth. Am lucrat mulţi ani cu ea foarte bine şi chiar nu înţeleg de ce trebuie să fim văzute pe poziţii antagonice când nu suntem pe poziţii antagonice. Repet: mie nu mi s-a propus niciodată acest post, doamnei Guseth i s-a propus şi a acceptat. Eu voi rămâne la fel de implicată în lupta anticorupţie şi reforma sistemului judiciar. De altfel asta am făcut în toţi aceşti ani în cadrul Iniţiativei pentru o Justiţie Curată.”, spune Ștefan pe Facebook.

Andrei Baciu, propunerea pentru Ministerul Sănătății, a avut o viață scurtă ca ministru desemnat, fiind repede înlocuit

În notă umoristică a fost inventat un eveniment de „aducere înapoi” a acestuia.

muschi

Mai serios vorbind, au existat două tipuri de reacții. Pe de o parte s-a susținut că simpla existență a unor poze sexy nu este motiv de retragere.

voicuPe de altă parte au existat voci care au atras atenția asupra lipsei de competență. Vlad Mixich a scris pe larg despre această temă.

„Este foarte posibil ca domnul Baciu să fie un chirurg promițător, dar ca el mai sunt alte câteva zeci (dacă nu chiar sute) de rezidenți români. De ce a fost el alesul? Căci CV-ul domniei sale este mult prea subțire pentru o poziție atât de importantă. Poate peste zece ani, da”, a spus Mixich pe Facebook.

Și Marius Bostan a stârnit controverse. Ministrul desemnat a fost identificat ca vicepreședinte al fundației care finanțează site-ul În Linie Dreaptă, site considerat de unii ca fiind extremist. În plus el ar fi cumpărat unele domenii asociate ILD.

lcs

Vlad Modoran, de la în Linie Dreaptă și-a apărat plarforma.

„Bine, tovarăşi, am înţeles că sunteţi supăraţi, dar ar fi bine să nu ne pierdem capul pentru că e păcat. Mai bine hai să vedem extremismul ILD:

1. apără economia de piaţă (capitalismul) şi libertatea de conştiinţă,

2. susţine legăturile cu Occidentul şi NATO,

3. apără relaţiile strânse cu Statele Unite şi dreptul Israelului de a exista,

4. promovează anticomunismul, antinazismul şi antisocialismul.

„Curat extremist, coane Fanica!” a”, a spus Modoran pe Facebook.

Citește și ONG-uri: Ministrul desemnat al Comunicațiilor suspect de discurs care îndeamnă la ură.

Programul Politic

Andreea Vass a salutat programul economic al lui Cioloș

„Am satisfacția de a mă pronunța asupra primului Guvern al României în care cel puțin o treime sunt doamne. Așadar, se poate! Al doilea motiv de satisfacție ține de profesionalismul doamnei ministru a finanțelor Anca Dragu (Paliu) care cred că poate induce un salt calitativ semnificativ în administrația publică. Prestația dânsei de la audierile de azi din Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a fost bună. A promis că nu va modifica Codul Fiscal adoptat. Asta înseamnă că propunerile mele incluse și votate în Codul Fiscal rămân în picioare: TVA de 5% la cărți din anul 2016 și cota TVA standard redusă la 19% din anul 2017.” a spus liberala pe Facebook.

Totuși, nici programul nu este lipsit de controverse. Politică fără Bariere contestă unificarea alegerilor...

„Această prevedere conţine ideea de sorginte totalitară potrivit căreia procesele electorale ar avea un impact negativ asupra societăţii, ceea ce contravine flagrant principiului democratic fundamental al exercitării puterii de către popor prin desemnarea de reprezentanţi prin alegeri. Știm cu toții că democrația este costisitoare. Dar asta nu înseamnă că trebuie să acceptăm economii la buget prin eliminarea mecanismelor democratice. Tocmai din acest motiv ne bucură intenția de revenire la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.”, se spune pe pagina campaniei.

... în timp ce stânga descoperă că programul nu face nici o trimitere combaterea sărăciei.

tudorina

În concluzie, imaginea noului guvern nu pare să se fi cristalizat în online. Adeseori aceiași oameni care critică unele aspecte sunt laudativi la adresa altora. Chiar și cei ce au doar remarci critice se abțin cel mai adesea să se poziționeze ca „antiguvernamentali”. Dar o asemenea perioadă de grație nu durează pe Internet prea mult.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.