Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum trebuie de fapt `spălați` blugii

Yahoo News
Blugi

Dacă ați băgat perechile de blugi în mașina de spălat împreună cu restul rufelor, înseamnă că nu ați făcut totul cum trebuie. Blugii ar trebui să fie spălați foarte rar, dacă nu chiar niciodată, recomandă specialiștii.

Există, bineînțeles, multe motive ecologice și financiare pentru care a nu-ți spăla blugii este o alegere inteligentă, potrivit YahooNews.

Noțiunea de „fără spălare” a venit de la un specialist în domeniu: însuși regele denimului - directorul general și președintele Levi's, Charles „Chip” Bergh. Acesta a ajuns pe prima pagină a ziarelor în 2014 când a recunoscut că nu și-a spălat niciodată perechea preferată de blugi, veche de zece ani.

„Dacă vorbiți cu adevărații pasionați de denim, toți vor fi de acord că nu ar trebui să vă puneți niciodată blugii la spălat”, a declarat el pentru CNN. „În cel mai rău caz, îmi spăl blugii de mână. Și o fac chiar eu. Adică, îmi iubesc blugii și am mare grijă de ei”.

Levi's recomandă să vă spălați blugii o dată la cel mult 10 purtări (dacă puteți) pentru a menține forma.

NU ar trebui să vă spălați niciodată blugii la mașină

Liniile și pliurile distincte care se formează pe blugii tăi, cele specifice, care dau un aspect unic, provin din purtarea blugilor pentru perioade lungi de timp fără spălare, potrivit Levi's.

„Denimul brut este cel mai bine să fie lăsat șase luni bune înainte de a fi spălat. Cu cât îl puteți lăsa mai mult timp, cu atât mai bine vor arăta blugii”, declară Hiut Denim.

John Reid, director general al retailerului de îmbrăcăminte Garment Quarter, este de acord cu sfatul lui Bergh. „Spălarea blugilor din denim poate modifica compoziția materialului în sine și, de fapt, perechea ta preferată de blugi nu trebuie spălată atât de des pe cât crezi”, a declarat el pentru Yahoo UK.

„Cantitatea mare de apă la care sunt expuși în mașina de spălat poate fi vinovată pentru afectarea aspectului și culorii denimului prin decolorarea în timp. Blugii din denim pe bază de bumbac cu puțină elasticitate vor deveni mai confortabili în timp.”

Există, totuși, o excepție de la regulă - și anume dacă blugii tăi sunt confecționați dintr-un amestec de materiale care conține elastan, mai degrabă decât dintr-un amestec de denim brut. „Dacă blugii au o componentă de elastan, spălarea regulată poate ajuta, de fapt, materialul să se micșoreze la loc după ce a fost întins din cauza uzurii”.

Cum să vă păstrați blugii proaspeți fără să-i spălați

Pentru a vă păstra blugii proaspeți, curățați-i local. Dacă este vorba pur și simplu de o pată sau două de mâncare, poți folosi această metodă pentru a-i curăța.

„Păstrați-vă blugii de firmă în condiții optime prin «curățarea punctuală» a oricăror pete folosind o periuță de dinți și un amestec de apă cu un detergent delicat. Făcând acest lucru nu numai că vei reduce riscul de decolorare a vopselei, dar vei ajuta și mediul înconjurător prin reducerea consumului de apă”, spune Reid.

Înghețați-vă blugii

Congelatorul tău nu este doar pentru mazăre și alte alimente - se pare că îl poți folosi pentru a-ți păstra blugii igienici fără a le compromite aspectul, potrivit lui Reid.

„Îndoiți blugii și puneți-i într-o pungă de congelare etanșă înainte de a-i pune la congelator peste noapte și orice bacterie va fi ucisă de temperaturile scăzute”, sfătuiește el.

Încercați un spray neutralizant

O altă metodă de împrospătare a blugilor uzați, dar nu murdari, este folosirea unui spray de neutralizare a spălării uscate. Există game de spray-uri despre care se spune că funcționează în același mod ca șamponul uscat pentru haine.

Spălați-vă blugii în apă rece

Temperaturile fierbinți ale apei pot face ca culoarea blugilor tăi să se estompeze la spălare. Spălarea cu apă rece îi protejează împotriva decolorării și micșorării și păstrează culoarea originală pentru mai mult timp.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.