Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum trebuie tratate tumorile rinichiului

Radu Pop
rinichi sanador

Tumorile care se dezvoltă la nivelul unuia dintre rinichi pot fi de natură benignă sau malignă. De multe ori, tumorile renale sunt descoperite întâmplător, la un control ecografic de rutină, dat fiind că nu se însoțesc decât rareori de semne și simptome specifice. Printre semnele și simptomele pe care le poate resimți pacientul se numără prezența sângelui în urină, durerea de spate (lombară) care nu cedează la administrarea de medicamente antialgice, reducerea poftei de mâncare, scăderea în greutate, anemia.

Sunt mai mulți factori de risc care pot favoriza dezvoltarea tumorilor la nivelul rinichiului: fumatul, consumul de alcool, obezitatea, boala cronică de rinichi, moștenirea genetică.

În cazul descoperirii unei tumori renale, indiferent de dimensiunile acesteia, medicul urolog va recomanda o serie de investigații în vederea stabilirii celui mai bun tratament. Planul de investigații poate include analize de laborator din sânge și din urină, tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică, scintigrafie și SPECT-CT, chiar examen PET-CT.

Tratamentul de primă intenție al tumorilor rinichiului este chirurgical și poate însemna îndepărtarea întregului rinichi (nefrectomie totală) sau doar o parte din el (nefrectomie parțială). În cele mai multe cazuri, nefrectomia are rol curativ.

Intervenția chirurgicală pentru nefrectomie se face adesea minim invaziv. Odată cu evoluția tehnologiei medicale, astfel de operații de anvergură se realizează cu succes nu doar laparoscopic, ci și robotic, cu ajutorul sistemului chirurgical da Vinci Xi. Chirurgia urologică robotică permite realizarea unor intervenții de mare amploare prin incizii foarte mici, cu o mare precizie a actului operator datorită libertății mari de mișcare a brațelor robotice, care pot realiza manevre operatorii dificile și de foarte mare finețe, superioare celor pe care le poate face mâna umană.

În intervențiile chirurgicale urologice, trauma produsă țesuturilor sănătoase este redusă la minimum, iar pacienții beneficiază de un confort postoperator sporit și de o recuperare foarte rapidă. Pentru pacient, chirurgia robotică înseamnă un timp redus de spitalizare, riscuri de infecții și de sângerare mult diminuate și dureri foarte mult reduse, acesta putând să își reia activitățile cotidiene la scurt timp de la intervenția chirurgicală robotică.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de tehnologie medicală de vârf și de echipe de medici supraspecializați în investigarea și tratarea oricăror afecțiuni urologice, indiferent de complexitatea cazului. Cu ajutorul sistemului da Vinci Xi și al unei echipe de chirurgie urologică experimentate, SANADOR asigură întreaga gamă de intervenții chirurgicale minim invazive, cu rezultate foarte bune, inclusiv în patologia oncologică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.