Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum văd foștii premieri PSD propunerea Sevil Shhaideh

ponta nastase

Soluția lui Liviu Dragnea pentru funcția de prim-ministru al României a  creat reacții dintre cele mai diverse. Rând pe rând, lideri politici, analiști sau jurnaliști au comentat această variantă pe toate părțile, punând în balanță punctele tari și posibilele slăbiciuni ale lui Sevil Shhaideh.

Printre aceștia se numără și foștii prim-miniștri ai României din partea PSD, ale căror comentarii le analizăm în continuare.

Adrian Năstase:

Năstase vorbește despre surpriza produsă de nominalizarea lui Sevil Shhaideh dar și despre varianta înaintată în spațiul public conform căreia aceasta va fi doar un premier „de împrumut”, până când actuala majoritate va rezolva legea 90/2001, care îi interzice lui Dragnea să devină șef al Executivului.

„Desemnarea candidatului de premier de către presedintele PSD a determinat - ca să folosesc o formulă pe care am invătat-o recent - o "puternică reactie de wow". Să traduc - in primul moment, o reactie de surpriză si de uimire. După aceea, reactiile s-au impărtit - cei mai multi au văzut aspecte si implicatii pozitive. Altii, mai putini, au considerat că este o desemnare neinspirată si că doamna Sevil Shhaideh nu este decât un proxy al lui Liviu Dragnea. O inlocuitoare, un alter ego, o solutie provizorie care ar fi valabilă doar până când se rezolvă cu legea 90/2001. Pe de altă parte, cum spun francezii, "il n'y a pas que le provisoire qui dure". Vom vedea dacă guvernul Shhaideh va dura mai mult de un anotimp.”

Năstase declară de asemenea că Sevil Shhaideh este o variantă bună pentru „interior”, pentru administrarea economiei și a proiectelor sociale, dar că foarte importante vor fi numele celor care vor ocupa portofoliile „Externe” și „Justiție”:

„Personal, cred că Guvernul va avea de rezolvat si multe ecuatii de politică externă. De aceea, va conta cine va prelua portofoliul externelor. Sau spatiul politicii externe va deveni un "domeniu rezervat" pentru Presedinte? Aceeasi intrebare se va pune in ceea ce priveste domeniul justitiei. In pactul de coabitare Băsescu/Ponta, acest domeniu fusese cedat presedintelui. Personalitatea viitorului ministru al justitiei ne va arata dacă nu cumva se va reveni, tacit, la formula anterioară de coabitare.”

Năstase ridică și problema lipsei de autoritate pe care Sevil Shhaideh o are în partid și condiționează viața primului cabinet de respectarea calendarului măsurilor anunțate în campanie.

„Revenind, cred că desemnarea lui Sevil Shhaideh a fost cea mai bună solutie alternativă. Există, totusi, riscul ca ministrii să nu accepte in intregime autoritatea premierului, mergand la partid, ca la o curte de apel. E adevărat, in lunile următoare, testul important de credibilitate va fi pentru partid. Mai ales in ceea ce priveste calendarul măsurilor anuntate. Primul guvern al acestui mandat ar putea fi, in cazul in care testul nu va fi trecut, un guvern de sacrificiu. Dacă va trece acest test, ar putea să dureze.”

Victor Ponta

Fostul premier și președinte PSD, Victor Ponta, are numai cuvinte de laudă la adresa lui Sevil Shhaideh, amintind că el a fost cel care a propus-o ministru.

„Am o părere foarte bună despre Sevil, am lucrat cu ea foarte bine și cât a fost secretar de stat, după cum știți am propus-o ca ministru. A fost un ministru foarte bun și îi urez succes. Chiar cred că este o femeie foarte echilibrată și, repet, cât am lucrat cu ea am lucrat foarte bine și o respect foarte mult. Mi se pare o propunere foarte bună. O votez cu plăcere dacă vine în Parlament.”

Analizînd alegerea lui Dragnea, Victor Ponta spune că aceasta este un semn de deschidere și normalitate și că președintele Iohannis nu are niciun motiv pentru a refuza numirea.

„E femeie, e musulman, e un semn de deschidere și de normal și e un profesionist foarte bun. Nu știu ce va face domnul Iohannis, dacă va accepta sau nu. Propunerea e de nerefuzat, nu știu ce motiv ar avea domnul Iohannis să o refuze, că nu au apucat să îi facă niciun dosar.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.