Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curiosul caz al şefei ÎCCJ: CSM confirmă că de la dosarul lui Tarcea lipsea un document esenţial

Inquam Photos / George Calin
cristina tarcea

Consiliul Superior al Magistraturii confirmă, într-un răspuns pentru STIRIPESURSE.RO, că judecătoarea Cristina Tarcea a fost numită în 2013, de Traian Băsescu, în funcţia de vicepreşedinte al ÎCCJ şi, în 2016, de Klaus Iohannis, în funcţia de preşedinte al ÎCCJ, fără ca la dosar să existe adeverinţa care să ateste că magistratul nu a colaborat cu Securitatea comunistă, aşa cum prevede legea.

"În cadrul procedurii desfăşurate în anul 2013 pentru ocuparea funcţiei de vicepreşedinte de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii să dispună efectuarea de verificări privind colaborarea doamnei judecător Iulia-Cristina Tarcea cu serviciile de informaţii înainte de 1990 sau dacă a făcut parte din acestea.

CITEȘTE ȘI: Specialiştii explică fenomenul: De unde vine ‘pofta de dulce’ de după masă

De asemenea, în cadrul procedurii de ocupare a funcţiei de preşedinte de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din anul 2016, Consiliul a solicitat Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii efectuarea de verificări sub aspectul celor menţionate.

La aceste din urmă demersuri nu au fost comunicate Consiliului răspunsuri din partea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii", precizează CSM.

Anterior, CNSAS a transmis site-ului Lumea Justiţiei că verificările în privinţa judecătoarei Cristina Tarcea sunt în curs, în ciuda faptului că instituţia trebuia să elibereze adeverinţe în acest sens în 2013 şi 2016.

Potrivit art. 48, alin. (12) din Legea 303/2004 (forma în vigoare în 2016), "înainte de numirea în funcţiile de conducere, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii verifica şi comunica, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorul a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau a colaborat cu acestea."

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat pe 21 noiembrie că refuză numirea unor procurori în funcţii de conducere la DNA, DIICOT şi PÎCCJ, din cauza faptului că de la dosarele de candidatură lipseau adeverinţele CNSAS.

CITEȘTE ȘI: Scapă rapid de gheaţa de pe maşină: Trucuri pentru dezgheţarea rapidă a parbrizului .

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.