Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cursă contra-cronometru în PSD. Dosarele lui Dragnea, semnal pentru accelerarea luptei

psd-dragnea

Speranță, dar și degringoladă în PSD. Cei care țin cu dinții de putere si ce care vor să o preia așteaptă astăzi verdictul în dosarul "Referendumul", în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la un an închisoare cu suspendare. De acest rezultat va depinde în viitorul apropiat și soarta conducerii acestui partid.

Surse din rândul vicepreședinților social-democrați susțin că în prezent are loc o reașezare a raporturilor de forțe în partid. Dacă astăzi este așteptat un verdict favorabil lui Liviu Dragnea, social-democrații nu au aceleași speranțe și față de noul dosar în care liderul lor este acuzat de instigare la abuz în serviciu și la fals intelectual, în formă continuată.

„Din ăsta nou nu mai scapă. Iar băieții simt asta și deja se reorientează. Zgonea nu stă cu mâinile în sân. E răbdător, știe că timpul curge în favoarea lui”, susțin sursele citate, care nu exclud chiar organizarea unui Congres PSD între locale și parlamentare, în cazul în care procurorii vor cere fie arestarea preventivă, fie trimiterea în judecată a liderului social-democrat.

Vezi şi: LIVE TEXT de la ÎCCJ: Ziua Z pentru Liviu Dragnea în Dosarul Referendumul

Potrivit surselor citate, deja Zgonea a fost contactat de o parte dintre actualii colaboratori ai lui Dragnea. Aceștia își pregătesc deja un plan de rezervă în cazul în care lucrurile se vor complica în perioada următoare, pentru nu fi marginalizați dacă se ajunge din nou la împărțirea funcțiilor de conducere. Cea mai mare miză o constituie însă atât candidaturile la locale, cât mai ales la parlamentare. Sursele citate ne-au declarat că ar circula chiar liste cu cei ce se află în grațiile uneia sau celeilalte tabere din partid, iar o noapte a cuțitelor lungi pare a nu fi departe. În cazul în care Dragnea nu scapă astăzi de efectele primului dosar, nu este exclusă chiar o schimbare a unei bune părți din garnitura de candidați pe care PSD i-a aliniat la start pentru primării, în frunte cu Gabriela Firea la Capitală, acolo unde soluția unui candidat independent pare a surâde unei părți din conducerea social-democrată.

Între timp, actualul șef al Camerei pozează în politicianul îmbrăcat în stofa europeană a apărătorului statului de drept și partizan al luptei anticorupție. Discursul său pro-justiție cultivat în ultimul an este menit a crea și arăta membrilor de partid că există o alternativă mai bună la actualul președinte PSD, prea îngropat în dosare penale, care a girat în funcții o întreagă garnitură de politicieni cu probleme grele în justiție.

Cum partidul este zguduit de scandalurile de corupție și dosarele făcute pe numele unor vechi membri de partid, Valeriu Zgonea preferă tactica testării în mod repetat a capacității de reacție a aripii Dragnea, până când se va ajunge la punctul culminant de presiune în partid.

Cartea jucată nu este una lipsită de riscuri pentru șeful Camerei. Radicalizarea discursului anti-justiție la nivelul unor lideri de partid din eșalonul doi, dar și refuzul lui Zgonea de a da undă verde în parlament unor modificări ale Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, menite să pună piedici în special activității DNA, i-au adus acestuia noi dușmani în partid, precum actualul primar al Craiovei Olguţa Vasilescu, anchetată și ea pentru luare de mită.

Printre cele mai controversate proiecte, puse la păstrare în sertarele Parlamentului se numără cele inițiate de finul lui Victor Ponta, deputatul PSD Marius Manolache, pe tema procedurii arestului preventiv, dar și iniţiativa senatorului PSD Şerban Nicolae care elimină arestul preventiv pentru infracţiunile de corupţie şi încătuşarea suspecţilor de fapte neviolente, dar introduce obligația procurorului de a prezenta în faţa instanţei „indicii temeinice“ în loc de „suspiciuni rezonabile“, la pachet cu pedepsirea cu până la trei ani de închisoare a persoanei care dezvăluie informaţii din dosarele penale.

Mai degrabă, Zgonea pare a miza pe curățenia rândurilor conducerii PSD de către procurorii PSD decât pe o schimbare adevărată a mentalității în partid față de mult promovata nevoie de reformare internă. Potrivit criteriilor de integritate adoptate mai mult de imagine, membrii de partid urmăriți penal nu mai pot emite pretenții la o candidatură pentru un loc în Parlament, iar în această situație se regăsesc și zeci de actuali aleși PSD, mulți dintre ei cu funcții de conducere în partid.

Totul s-a transformat însă într-o cursă contra cronometru pentru ambele tabere. Pentru Zgonea, rămânerea la cârma partidului a actualului lider până după parlamentare va echivala cu un dezastru. Dragnea nu riscat până acum schimbarea acestuia din fruntea camerei Deputaților pentru a evita un scandal și luptele interne în an electoral, susțin sursele citate. În schimb, în viitorul legislativ, Zgonea va fi tras pe linie moartă și nu va mai putea fi decât un simplu parlamentar, iar funcția de maximă vizibilitate ce i-a permis să-și cultive actuala imagine va rămâne un vis al trecutului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.