Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cursuri de limba română pentru refugiaţii ucraineni, oferite de Fundaţia Şinca şi Crucea Roşie

Politico
refugiati ucraina

Preşedinta Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România, Camelia Şucu, a participat marţi, la Oradea, la festivitatea de încheiere a cursurilor de limba română pentru ucraineni, oferite de Fundaţia Şinca şi Crucea Roşie din România, potrivit Agerpres.

Potrivit directorului Filialei Bihor a Crucii Roşii, Marius Păcală, este pentru prima dată când un preşedinte al acestei organizaţii vine la Oradea la un eveniment social.

"Unele dintre momentele puţin mai dificile în relaţiile noastre a fost comunicarea cu dvs. De aceea, programul acesta, Roua, a fost bine-venit. Mai presus de orice program, s-a văzut că cele mai importante principii ale Crucii Roşii - umanitatea şi unitatea - au fost şi sunt în continuare prezente. Crucea Roşie, în general, este organizaţia care doreşte să păstreze demnitatea umană. Toate proiectele Crucii Roşii, la nivel internaţional, sunt 360 de grade în jurul demnităţii umane. De la copiii mici până la bunicii noştri, în condiţii de pace. Mai ales prin voluntarii ei, face tot ce poate pentru a păstra demnitatea umană. Ne bucurăm că am putut fi alături de voi, împreună cu prietenii noştri, cu cei care au dezvoltat aceste programe în Bihor, vom fi aici, ca în familie," a spus Camelia Şucu.

Cursul de limba română, nivel introductiv, s-a derulat timp de 11 luni, fiind organizat pentru 100 de refugiaţi în Oradea ca urmare a războiului din Ucraina, pentru copii şi adulţi, dar nu au fost excluşi nici cei care au dorit să participe nefiind înscrişi, în total circa 120, după cum a precizat preşedintele Fundaţiei Şinca, Marius George Şinca.

"Obiectivele noastre au vizat pe de o parte, pentru copii, incluziunea socială în şcoală şi pe de altă parte, pentru adulţi, pentru a se integra în societate şi pentru a-şi găsi un loc de muncă. Aproape toţi cursanţii noştri, din cei adulţi, din 70 de persoane, cam 65 au locuri de muncă. Acţiunile noastre nu au fost doar pentru a-i învăţa limba română. Încă de la început am organizat întâlniri cu oameni de afaceri şi azi pot să spun că scopul nostru, ca fundaţie, în acest parteneriat, cu Crucea Roşie Bihor, care a implementat proiectul, a fost atins: integrarea refugiaţilor ucraineni în Oradea, Bihor, România. Primesc impresii de la angajatori că ucrainenii fac o treabă extraordinară," a declarat Marius Şinca.

Centrul educaţional ROUA (un posibil acronim pentru România şi Ucraina, a subliniat Marius Păcală), inaugurat anul trecut de Fundaţia Şinca, a organizat cursurile demarate la 1 iunie 2022, fiind finanţate de Fundaţia Şinca şi Crucea Roşie Bihor, cu sprijinul Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România. Participanţii au primit marţi câte o diplomă care atestă acest curs, înmânat chiar de preşedinta Crucii Roşii, Camelia Şucu şi Marius Păcală.

Pe lângă cursurile de învăţare a limbii române, aici au fost organizate o paletă largă de activităţi artistice şi sportive, activităţi de divertisment pentru copii, activităţi de coeziune şi integrare socială, seminarii pe problematica securităţii copiilor, workshopuri pentru depăşirea şocului cultural şi incubatoare în vederea angajării şi ateliere de creaţie.

Aceste activităţi vor continua în centru, după încheierea acestui proiect, cu activităţi de incluziune socială şi coeziune pentru migranţi, în general, nu numai pentru ucraineni.

Directorul Crucii Roşii Bihor, Marius Păcală a anunţat următorul curs la care refugiaţii se pot înscrie în luna noiembrie, anume cel de prim ajutor premedical, pentru care sunt 40 de locuri, finanţat de această societate şi finalizat cu un certificat recunoscut oriunde în lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.