Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Constituţională din Ecuador a declarat neconstituţională starea de urgenţă decretată în ţară de preşedintele Lenin Moreno

politique-actu.com
venezuela columbia guyana suriname ecuador panama salvador

Curtea Constituţională din Ecuador a declarat neconstituţională starea de urgenţă decretată în ţară de preşedintele Lenin Moreno din cauza creşterii contaminărilor cu coronavirus, potrivit unei rezoluţii publicate sâmbătă, potrivit Agerpres.

"După analiza Decretului executiv nr. 1217" de stabilire a stării de urgenţă şi intrarea lui în vigoare la sfârşitul lunii decembrie, Curtea "decide să-l declare neconstituţional deoarece nu respectă standardele constituţionale", a declarat Curtea pe Twitter.

Instituţia a publicat pe această reţea de socializare rezoluţia pe care a luat-o în acest sens în cadrul unei sesiuni extraordinare desfăşurate pe 27 decembrie, informează duminică AFP.

Preşedintele Moreno a decretat pe 21 decembrie, pentru a treia oară într-un an, o stare de urgenţă valabilă timp de o lună, care include o interdicţie de circulaţie, pentru a limita o "creştere gravă" a cazurilor de COVID-19 cauzată de "adunări'' de oameni, precum şi de riscul expunerii la noua tulpină a virusului care a apărut iniţial în Regatul Unit.

Citește și: BREAKING - Compania Biontech avertizează: imunizarea în cadrul Uniunii Europene este în pericol

În analiza lor, experţii constituţionali au considerat că preşedintele şi-a bazat decizia de a stabili starea de urgenţă pe "un posibil risc viitor, şi nu actual, fără a se baza pe informaţii suficiente, clare şi specifice".

Decizia preşedintelui Moreno restrânge libertatea de mişcare şi asociere şi impune astfel, pentru o perioadă de cincisprezece zile, o interdicţie de circulaţie în intervalul orar 22:00 - 04:00 (03:00 - 09:00 GMT).

Ecuadorul, cu o populaţie de 17,5 milioane de locuitori, a detectat primul său caz de coronavirus pe 29 februarie 2020. Până în prezent, a înregistrat 214.513 cazuri de contaminare şi 14.059 de cazuri confirmate sau probabile de deces legate de coronavirus.

Ca urmare a descoperirii noii variante în Marea Britanie, Quito a decis să solicite prezentarea unui test PCR negativ persoanelor care sosesc din ţara respectivă, precum şi din Uniunea Europeană, Australia şi Africa de Sud.

Ecuadorul a extins apoi această obligaţie tuturor călătorilor care sosesc din străinătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.