Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Constituţională din Serbia, presată să anuleze rezultatul alegerilor de la Belgrad

Pixabay
serbia

Opoziţia sârbă a cerut joi Curţii Constituţionale să anuleze rezultatul alegerilor de la Belgrad, câştigate de partidul la putere (SNS, dreapta naţionalistă) pe care îl acuză de fraudă în capitală, a afirmat o lideră a opoziţiei, citată de AFP, scrie Agerpres.

"Este ultimul recurs juridic pe care îl avem în Serbia şi cel mai eficient", a declarat Biljana Djordjevic, membră a coaliţiei de opoziţie "Serbia împotriva violenţei" (SPN), confirmând depunerea plângerii.

Curtea Constituţională urmează să decidă dacă va studia această plângere - are la dispoziţie atât timp cât doreşte.

La alegerile locale din Belgrad, lista afiliată partidului de guvernământ a obţinut 49 din cele 110 locuri ale parlamentul municipal, iar SPN 43, potrivit rezultatelor finale publicate joi.

Dacă judecătorii resping plângerea, opoziţia mai are posibilitatea de a depune recurs la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, explică avocatul Vladica Ilic pentru AFP.

Se va lua o decizie?

Parlamentul European a analizat ieri alegerile din Serbia, care, potrivit opoziţiei, au fost afectate de fraudă şi cumpărarea de voturi.

Mai mulţi parlamentari au evocat raportul preliminar al observatorilor OSCE, publicat pe 18 decembrie, a doua zi după alegeri.

OSCE a semnalat cazuri de utilizare frauduloasă de fonduri publice, intimidare de alegători, cumpărarea de voturi, precum şi "umplerea excesivă cu buletine de vot a urnelor".

La Belgrad, opoziţia afirmă că SNS a organizat transportul a mii de alegători neînregistraţi în capitală pentru a vota "la o scară care a influenţat decisiv rezultatul".

Potrivit directorului organizaţiei neguvernamentale CRTA, Rasa Nedeljkov, "multe persoane au fost plătite pentru asta. Deci, vorbim şi despre corupţie. Vorbim aici despre o operaţiune care trebuie să fi costat sute de mii de euro".

O plângere anterioară, depusă pe 12 ianuarie, a fost considerată inadmisibilă de către justiţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.