Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea de Conturi din Republica Moldova dezminte faptul că instituția a fost atacată cibernetic

Shutterstock
atac cibernetic

Potrivit Curții de Conturi, informațiile apărute în spațiul public cum că serverele Curții de Conturi au fost atacate de hackeri, sunt eronate, denaturează situația, proliferează minciuna și dezinformarea publicului larg.

„În contextul comunicatului de presă, distribuit de Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), ca urmare a atacului cibernetic asupra paginii oficiale web a CCRM, în spațiul public au apărut interpretări eronate și comentarii care nu doar denaturează situația, ci și proliferează minciuna și dezinformarea publicului larg.

În virtutea celor expuse, venim cu detalii adiționale referitoare la atacul cibernetic care a avut loc recent.

Astfel, reiterăm adițional că, țintă a atacului a fost doar pagina web a Curții de Conturi.

În nici un mod nu au fost afectate serverele, sistemele informaționale, poșta electronică, sistemul de comunicare internă Intranet al instituției etc.

Pagina oficială web a CCRM este o pagină cu caracter informativ, de comunicare cu publicul larg, care conține informație generală despre instituție și activitatea acesteia, comunicatele de presă și anunțurile publice și altă informație de interes public.

De asemenea, prin intermediu paginii este organizată transmisiunea live a ședințelor CCRM de examinare a rapoartelor de audit.

Modalitatea de lucru a unei pagini web în calitate de sursă de informare este o noțiune elementară, bune cunoscută, însă, reiterăm, suntem nevoiți să explicăm adițional în detalii pentru a nu admite interpretările eronate.

Pagina web nu este platforma pe care se păstrează documentele unei instituții.

Documentele Curții de Conturi, cum ar fi rapoartele de audit și hotărârile, documentele de lucru sunt păstrate, în primul rând, în original, cu semnăturile originale, pe suport de hârtie, în arhivele instituției. Copiile scanate ale acestor documente sunt păstrate în bazele informaționale interne ale CCRM.

De asemenea, documentele primare, examinate în procesul de audit, sunt solicitate de la entitățile auditate, care sunt posesoare ale acestor documente.

După aprobare, rapoartele și hotărârile Curții de Conturi sunt trimise, în mod automat, Parlamentului, Guvernului, Președinției, precum și entităților verificate. Hotărârile CCRM sunt publicate, de asemenea, în ”Monitorul Oficial”.

Toate aceste realități duc la înțelegerea că, teoria conspirației și comentariile referitoare la distrugerea premeditată a informației sunt primitive, artificiale și menite să dezinformeze opinia publică. Este regretabil acest fapt, deoarece oricare informație difuzată în spațiul public are influență asupra formării opiniei publice și ar trebuie să fie bazată pe realități și adevăr.

Suplimentar la cele comunicate anterior informăm că, imediat după atacul cibernetic, Curtea de Conturi a sesizat Serviciul de Informații și Securitate.

De asemenea, din ziua de ieri au fost pornite discuții cu Procuratura Generală, fiind organizată prima ședință cu participarea reprezentanților Curții de Conturi și organelor de securitate și de drept, care vor investiga cazul”, se arată în comunicat.

“Am observat că incidentul nu a atras multă atenție publică, deși proporțiile acestuia sunt uriașe. Știm cu certitudine că atacul a avut loc în ajunul prezentării unor rapoarte extrem de sensibile ale Curții de Conturi, în absența unui guvern cu puteri depline, în lipsa unui Parament validat și a unei tranziții dificile către puterea aleasă democratic la 11 iulie, ceea ce ar fi putut alimenta tentația unor grupuri de cyber-boți implicați în aceste atacuri, angajați probabil să șteargă urmele unor investigații care le-ar pune în pericol interesele financiare.

Din datele pe care le-am deținut la Comisia Parlamentară de control al finanțelor publice în fostul Parlament, există în acest moment grupuri vizate în anumite rapoarte de audit, care ar ar fi putut fi deosebit de interesate să blocheze, să elimine ori să compromită integritatea datelor colectate, indiferent de riscul la care se expun.

Anual, costul estimativ al crimelor cibernetice pe plan global se ridică la 530 mlrd $, pagube pe care le achită din buzunarul lor cetățenii.

În 2017, Jean Claude Juncker, fostul Comisar al Comisiei Europene, susținea că atacurile cibernetice sunt mai periculoase pentru democrație decât armele și tancurile clasice”, a declarat Igor Munteanu.

"Cad serverele instituțiilor statului unul după altul. Băieții șmecheri șterg urmele?", scrie Liviu Vovc pe pagina lui de Facebook.

"Dacă se va dori, orice informație poate fi recuperată. Au fost câteva comisii parlamentare conduse de colegii mei, care au scris cu lux de amănunte anumite scheme. Iar cât despre Curtea de Conturi, rapoartele au fost audiate în Comisia Parlamentară condusă de Igor Munteanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.