Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea de Conturi stă cu ochii ațintiți pe Parlament și Guvern: E nevoie de audituri periodice!

inquamphotos - Octav Ganea
Parlament

Curţile de Conturi pot ajuta Guvernele şi Parlamentele, prin munca specifică de audit în luarea celor mai bune decizii cu impact real în creşterea calităţii vieţii cetăţenilor, a declarat marţi preşedintelui Curţii de Conturi a României, Mihai Busuioc. Acesta afirmă că, pentru a se asigura că progresele sunt autentice şi sustenabile, este nevoie de evaluări periodice şi profesioniste ale obiectivelor.

”Bine aţi venit la cel de-al treilea seminar profesional al Asociaţiei Instituţiilor Supreme de Audit Francofone, pe care îl organizăm alături de colegii noştri de la Curtea de Conturi a Franţei, care asigură secretariatul general permanent al Asociaţiei şi colegii noştri din Senegal, care deţin Preşedinţia în exerciţiu a AISCCUF. Seminarul se înscrie în obiectivele Memorandumului de înţelegere pe care l-am semnat alături de domnul Pierre Moscovici, prim-preşedintele Curţii de Conturi a Franţei, în luna octombrie 2022 la Bucureşti. În acelasi timp, unul dintre obiectivele strategiei instituţionale ale Curţii de Conturi a României, pe care am adoptat-o recent alături de colegii mei din Plen, vorbeşte despre consolidarea profilului Curţii de Conturi în cadrul comunităţilor profesionale naţionale şi internaţionale. Evenimentul de astăzi, la care mă bucur să vă avem ca oaspeţi, se înscrie în această tendinţă asumată în mandatul meu de a deveni, ca instituţie supremă de audit, parte a soluţiei oferite de lumea auditorilor problemelor emergente cu care se confruntă societăţile noastre. Seminarul profesional care debutează astăzi încearcă să ofere, prin schimburile inter pares de idei şi experienţe în cadrul comunităţii francofone a instituţiilor supreme de audit (SAI), soluţii în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Cu fiecare zi care trece, suntem din ce în ce mai conştienţi de provocările semnificative cu care se confruntă lumea noastră. Schimbările climatice, sărăcia extremă, inegalitatea socială, precum şi multe alte probleme, ne ameninţă viitorul şi impactează profund viaţa noastră şi a generaţiilor viitoare”, a declarat Mihai Busuioc, în cadrul celui de-al treilea seminar profesional al Asociaţiei Instituţiilor Supreme de Audit Francofone.

 

Drept răspuns, spune Busuioc, Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) pentru a orienta eforturile colective către un viitor mai sustenabil şi mai prosper.

 

”Aceste obiective reprezintă un cadru global care urmăreşte să abordeze provocările majore cu care se confruntă omenirea şi să construiască un viitor mai bun pentru toţi. În acest context, instituţiile supreme de audit joacă un rol fundamental în punerea în aplicare a acestor obiective. Prin munca noastră specifică de audit putem ajuta Guvernele şi Parlamentele în luarea celor mai bune decizii cu impact real în creşterea calităţii vieţii cetăţenilor din statele noastre. Pentru a ne asigura că progresele sunt autentice şi sustenabile, avem nevoie de evaluări periodice şi profesioniste ale acestor obiective. Acesta este motivul pentru care, în interiorul comunităţii noastre AISCCUF, auditul obiectivelor de dezvoltare durabilă pentru anul 2030 este de o importanţă crucială. Prin examinarea atentă şi riguroasă a progresului nostru, putem identifica atât succesele, cât şi deficienţele, şi să ne îndreptăm atenţia către domeniile care necesită intervenţii mai ample”, a adăugat Mihai Busuioc.

 

La nivelul Curţii de Conturi a României, alături de partenerii de la Curtea de Audit din Ţările de Jos, instituţia a abordat nivelul implementării Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă a României 2030 prin intermediul a trei misiuni de audit al performanţei pilot cu următoarele teme:

 

- Îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă pe componenta de mediu, esenţială pentru un viitor sustenabil – audit care se concentrează asupra ODD 12, 13, 14 şi 15 la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurii, în faza de conciliere a raportului;

 

- Politici publice în domeniul serviciului public de apă şi canalizare. Echitate vs. disparitate privind accesul populaţiei la aceste servicii – audit care se concentrează asupra ODD 6, este desfăşurat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – finalul etapei de execuţie;

 

- Energia din surse regenerabile şi contribuţia la asigurarea independenţei energetice – audit care se concentrează asupra ODD 7, desfăşurat la Ministerul Energiei- finalul etapei de execuţie.

 

Rezultatele acestor misiuni vor fi publicate la încheierea misiunilor rapoartele pe site-ul Curţii de Conturi.

 

„Revenind la temele seminarului nostru profesional, criza sanitară globală a pus la grea încercare inclusiv activitatea instituţiilor supreme de audit. A trebuit să ne reinventăm, să dezvoltăm tehnici noi de audit şi să învăţăm unii de la alţii cum să facem faţă unei situaţii fără precedent. În contextul actual, sănătatea a devenit o prioritate globală fără precedent. Pandemia de COVID-19 a demonstrat fragilitatea sistemelor noastre de sănătate şi a subliniat nevoia urgentă de a investi în capacităţile noastre de pregătire şi răspuns în faţa unor astfel de ameninţări. Astfel, instituţiile supreme de audit joacă un rol crucial în asigurarea transparenţei şi responsabilităţii în utilizarea resurselor şi în realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă legate de sănătate. Ele monitorizează şi evaluează eficienţa şi eficacitatea politicilor, programelor şi proiectelor în domeniul sănătăţii, asigurând că resursele sunt utilizate în mod corespunzător şi că impactul asupra sănătăţii cetăţenilor este maxim”, a mai spus el.

 

Potrivit lui Busuioc, una dintre întrebările la care cei din comunitatea AISCUFF sunt chemaţi să dăm răspuns este cum implică cetăţenii în acest proces de implementare a obiectivelor de dezvoltare durabilă, cum aduce dezbaterea publică în munca de audit şi, mai ales, cum intră în dialog cu societatea civilă pe aceste obiective de interes vital pentru fiecare dintre noi.

 

”ODD 16 vorbeşte despre instituţii puternice, eficiente şi eficace în slujba cetăţeanului, iar rolul nostru ca instituţii supreme de audit este să întărim performanţa acestora. Sper că la sfârşitul acestor două zile de lucrări, prin împărtăşirea experienţelor comune, a succeselor, dar şi a zonelor în care am întâmpinat dificultăţi, să fim mai aproape de a oferi răspunsuri coerente la problemele cu care ne confruntăm. Când mă pregăteam să vă vorbesc în calitate de gazdă a acestui seminar, mi-au căzut ochii pe o definitie a francofoniei, elementul central, dincolo de cel profesional, al întâlnirii noastre: Francofonia este o fereastră deschisă către lume, unde cuvintele se întâlnesc pentru a crea legături şi unde ideile sunt împărtăşite pentru a construi un viitor comun. Parafrazând sintagma de mai sus, cred că punând ideile împreună, ne putem consolida capacitatea instituţională, ne putem îmbunătăţi metodele de audit şi putem deveni mai relevanţi şi mai pregătiţi, să ne inspirăm şi să fim inspiraţi în acest drum către un viitor mai bun pentru toţi”, a precizat preşedintele Curţii de Conturi.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.