Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat legalitatea extinderii centralei nucleare de la Paks

RomâniaTV.net
CJUE

Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de a respinge acţiunea Austriei şi constatarea că extinderea centralei nucleare de la Paks respectă toate reglementările UE este o mare victorie pentru Ungaria - a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, la Bucureşti.

Întrebat de presă în pauza întâlnirii miniştrilor de externe ai statelor membre NATO, şeful diplomaţiei ungare a salutat faptul că instanţa europeană cu sediul la Luxemburg a respins acţiunea iniţiată de Austria în 2018, potrivit căreia aprobarea de către Comisia Europeană a investiţiei de la Paks ar trebui anulată, informează MTI, citat de Rador.

Verdictul este o mare victorie pentru Ungaria în ceea ce priveşte securitatea energetică, a spus ministrul ungar de externe, care a subliniat că astfel au fost respinse acuzaţiile enumerate în acest "atac nefondat". "Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a afirmat că procesul de autorizare a respectat pe deplin standardele Uniunii Europene", a precizat şeful diplomaţiei ungare. Péter Szijjártó a subliniat că Ungaria s-a asigurat cu multă atenţie că investiţia de la Paks îndeplineşte cele mai stricte exigenţe cu privire la protecţia mediului, precum şi alte cerinţe tehnice, deoarece siguranţa reprezintă, în mod evident, cel mai important criteriu pentru construirea unei centrale nucleare.

Ministrul ungar de externe a subliniat că judecătorii de la Luxemburg au afirmat, de asemenea, că finanţarea investiţiei nucleare respectă pe deplin reglementările europene. "Atât procesul de autorizare, cât şi finanţarea investiţiei de la Paks au primit undă verde de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene", a spus ministrul ungar. "Am reuşit, aşadar, să ne apărăm faţă de încă un atac, am reuşit să înlăturăm încă un obstacol", a adăugat Péter Szijjártó.

Deşi UE nu a impus sancţiuni în domeniul energiei nucleare, "există instituţii, bănci şi chiar ţări care încearcă să blocheze construcţia de la Paks pe tot felul de căi ilegale", a mai adăugat şeful diplomaţiei ungare. Péter Szijjártó a făcut apel către aceste entităţi să ţină cont de actualul verdict, potrivit căruia investiţia este legală din toate punctele de vedere, şi să nu mai obstrucţioneze proiectul, pentru că este vorba de securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei şi de menţinerea măsurilor de reducere a cheltuielilor cu utilităţile pentru populaţia Ungariei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.