Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului: 'Kövesi nu a avut nicio modalitate de a contesta în mod legal propria demitere!'

AFP
Laura Codruta Kovesi

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO): Laura-Codruța Kövesi nu a avut nicio modalitate de a contesta în mod legal propria demitere!

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că România a încălcat dreptul Laurei-Codruța Kövesi de a avea acces la o instanță, după ce Kovesi a fost demisă din fruntea DNA. „Nu avusese cum să-și conteste efectiv concedierea”, transmite instanța europeană.

„Chiar dacă Kövesi ar fi putut contesta în mod legal decretul președintelui, Curtea Constituțională a României a stabilit deja limite specifice, care însemnau că orice astfel de revizuire nu ar examina temeiul juridic care stă la baza demiterii ei.

Curtea europeană a constatat, de asemenea, o încălcare a libertății de exprimare a lui Kövesi. Opiniile ei au fost făcute dintr-o 'perspectivă strict profesională' și au fost în interesul public", transmite instituția europeană.

„Independența, eficiența și rezistența sistemului judiciar sunt vitale pentru menținerea statului de drept și pentru asigurarea drepturilor și libertăților fundamentale garantate de Convenție”, se arată în decizia Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei în supravegherea sa asupra executării hotărârii instanței europene în cauza Kövesi împotriva României, decizie datată iunie 2021.

„Ca răspuns la hotărârea instanței europene în cazul lui Kövesi, România a introdus în 2022 o nouă lege care le permite procurorilor să conteste în mod legal deciziile de revocare a acestora din funcție. Noua lege include, de asemenea, dispoziții pentru a proteja dreptul procurorilor de a fi repus în funcție dacă îndepărtarea lor este considerată ilegală.

Parlamentul României a abolit și anumite prevederi legale care restricționau în mod nejustificat libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor față de alte părți ale statului”, mai transmite instituția europeană.

Kövesi a fost aleasă ulterior primul procuror european în 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.