Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Supremă a Statelor Unite îngroapă definitiv reforma lui Obama privind deportările

Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat luni să audieze din nou o cerere de reluare a planului preşedintelui Barack Obama de a evita milioane de deportări, informează Reuters, potrivit agerpres.

Citește și: Contractul dintre 'clientul' Dan Adamescu şi Black Cube. Care era misiunea spionilor străini

Curtea, rămasă cu un număr par de judecători după decesul lui Antonin Scalia în februarie, a fost împărţită egal (4-4) asupra cauzei în iunie, iar luni a comunicat scurt că rezultatul de atunci rămâne definitiv: instanţele inferioare pot bloca planul anunţat de Obama în 2014, dar neaplicat.

Reforma dorită de preşedinte ar fi însemnat acceptarea a circa patru milioane de imigranţi ilegali (dintr-un total estimat la 11 milioane) într-un program care i-ar fi pus la adăpost de deportare, cu anumite condiţii: să fi intrat în ţară până în 2010, să nu aibă antecedente penale şi să aibă copii cu cetăţenie americană sau cu drept de reşedinţă permanentă în SUA.

Citește și: Angela Merkel, întâmpinată cu huiduieli şi fluierături la Dresda. 'Trădătorilor, PLECAŢI!'- VIDEO

Planul preşedintelui democrat a fost atacat în justiţie de 26 de state controlate de republicani, care au susţinut că Obama şi-a depăşit atribuţiile constituţionale, acţionând printr-un ordin executiv, fără a trece prin Congres.

Citește și: MĂCEL la o nuntă kurdă din Siria. Ţinta principală era mirele. Imagini ŞOCANTE - FOTO/VIDEO

Pe de altă parte, legislativul dominat de republicani a refuzat să deruleze procedura de validare a unui înlocuitor pentru judecătorul Scalia la Curtea Supremă, scoţând astfel instanţa din impas. Noul judecător ar fi urmat să fie numit pe viaţă de Obama şi ar fi fost, probabil, un jurist cu vederi liberale, apropiate de ale democraţilor, pe locul lăsat vacant de un conservator cu afinităţi pentru multe puncte de vedere republicane. Senatul, unde republicanii au majoritatea, a afirmat că numirea în instanţa supremă trebuie făcută de succesorul lui Obama la Casa Albă, întrucât actualul preşedinte se apropie de finalul mandatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.