Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Supremă de Justiţie din Thailanda a ordonat reabilitarea plajei Maya Bay, afectată de turnarea filmului 'The Beach'

Operation World
Thailanda

Curtea Supremă de Justiţie din Thailanda a ordonat marţi reabilitarea plajei Maya Bay, imortalizată în filmul "The Beach" cu Leonardo Di Caprio, de către organismul naţional care se ocupă de suprafeţele împădurite, ajungând la epilogul unei saga judiciare ce a durat mai mult de 20 de ani, transmite AFP.

Autorităţile din provincia Krabi (sud), unde a fost turnat parţial acest lungmetraj, a reclamat suma de 100 de milioane de bahţi (aproximativ 3 milioane de euro) pentru modificările aduse sitului natural protejat. Această plângere, depusă în 1999, acuza în special agenţii guvernamentale thailandeze şi studiourile de producţie 20th Century Fox că ar fi distrus flora existentă prin plantarea mai multor cocotieri, în scopul de a face decorul natural să pară mai "tropical" pentru camerele de filmat, potrivit Agerpres.

Studiourile americane au susţinut că au lăsat plaja în stare bună şi că au plătit pentru debarasarea mai multor tone de deşeuri.

După un lung foileton juridic, susţinut de militanţi ecologişti, Curtea Supremă din Thailanda a menţinut decizia dată de un tribunal civil prin care organismul naţional însărcinat cu protecţia pădurilor este considerat responsabil de reabilitarea plajei. Acest organism dispune acum de 30 de zile pentru a veni cu un plan concret de refacere a plajei.

Filmul regizat de Danny Boyle şi lansat în 2000 este o ecranizare după romanul lui Alex Garland şi a dus la o explozie a turismului pe Maya Bay, de pe insula Koh Phi Phi Ley, din apropiere de Phuket. Până la 6.000 de turişti pe zi au vizitat apoi plaja lungă de 250 de metri. Această notorietate a dus la eroziunea puternică a plajei şi a afectat coralii din apropierea sa, conducând la închiderea sitului în 2018. Plaja a fost redeschisă în ianuarie 2022 cu limitare anumărului de turişti care o pot vizita.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.