Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Supremă de la Lima a anulat grațierea fostului președinte peruan, Alberto Fujimori

Alberto Fujimori

Curtea Supremă de la Lima a anulat grațierea fostului președinte peruan Alberto Fujimori, în vârstă de 80 de ani, urmând ca acesta să fie închis pentru a ispăși și restul de 15 ani rămași din sentința de 25 de ani de închisoare primită pentru încălcări ale drepturilor omului, scrie Mediafax.

Fostul lider peruan a fost spitalizat după anunțarea deciziei instanței supreme. Aceste a fost însoțit la spital de fiul său, politicianul Kenji Fujimori, informează agenția de știri Dpa.

În anul 2009, fostul dictator a fost găsit vinovat de uciderea a 25 de persoane și răpirea altor două în perioada mandatelor sale de președinte al statului Peru, între 1990 și 2000. De asemenea, el a fost găsit vinovat și în mai multe cazuri de corupție.

Alberto Fujimori a fost grațiat în luna decembrie de președintele de atunci al țării, Pedro Pablo Kuczynski. Familiile victimelor regimului Fujimori au contestat decizia lui Kuczynski și au prezentat cazul Tribunalului Inter-American pentru Drepturile Omului. Instanța a criticat grațierea, însă a recomandat ca decizia finală în acest caz să fie luată de justiția peruană.

Citește și: Cinci polițiști au fost împușcați în cursul unui incident armat care a avut loc în Carolina de Sud

Kuczynski l-a grațiat pe Fujimori după ce acesta a fost spitalizat pentru o serie de probleme de sănătate, inclusiv probleme cardiace, depresie și leziuni la nivelul limbii. Experți independenți însă au indicat că problemele de sănătate ale fostului dictator nu sunt de natură să-l împiedice să-și ispășească pedeapsa.

Judecătorul Hugo Nunez a hotărât că grațierea pe motive umanitare nu este justificată.

Keiko Fujimori, fiica fostului dictator și liderul principalului partid de opoziție din Peru, a catalogat drept "inumană" decizia Curții Supreme de la Lima, afirmând că este o formă de presiune politică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.