Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Supremă din Pakistan, decizie privind tribunalele secrete antiteroriste

Curtea Supremă din Pakistan a confirmat miercuri legalitatea noilor tribunale secrete pentru judecarea suspecților de terorism, o decizie salutată de premierul Nawaz Sharif drept un ajutor dat campaniei împotriva militanților islamiști, relatează DPA și AFP.

Parlamentul pakistanez a aprobat în februarie înființarea acestor tribunale, după masacrul comis de talibani în decembrie 2014, la o școală din Peshawar, în care au fost uciși 136 de copii. Modificarea constituțională aprobată a permis crearea tribunalelor militare excepționale pentru judecarea cazurilor de terorism.

În aceste procese, inculpaților nu li se permite să fie reprezentați de avocați, iar lucrările nu sunt făcute publice.

Înființarea tribunalelor secrete a fost contestată de activiști și de baroul din Pakistan. La rândul său, Comisia Internațională a Juriștilor a denunțat caracterul 'secret și opac' al acestor tribunale militare, considerat a aduce atingere obligațiilor fundamentale de echitate și transparență a justiției.

Curtea Supremă a stabilit însă, cu 11 voturi pentru din totalul de 17, că aceste tribunale sunt legale, fiind înființate într-o situație extraordinară, a indicat Zafarullah Khan, consilier guvernamental.

Șase presupuși jihadiști au fost condamnați la moarte de aceste tribunale, care au dat însă puține informații privind capetele de acuzare și condițiile în care au avut loc procesele. Sentințele nu au fost puse în aplicare deocamdată, din cauza statutului legal incert al instanțelor.

'Este un verdict excelent. Decizia de astăzi ne va ajuta să luptăm mai eficient împotriva terorismului', a subliniat premierul Nawaz Sharif, într-un discurs în parlament, în care a evocat 'măsuri excepționale pentru timpuri excepționale'.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.