Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cutiile negre ale avionului de pasageri doborât în Iran vor fi trimise în Franța. Kievul salută decizia

www.wsj.com
Boeing tttx

Diplomaţia ucraineană a salutat luni analizarea în Franţa a cutiilor negre ale avionului Boeing ucrainean doborât de Iran în luna ianuarie, considerând că această operaţiune, care urmează să înceapă la 20 iulie, va fi o garanţie a obiectivităţii, notează AFP.

"Este practic situaţia ideală", pentru că rezultatul acestor analize nu va putea fi considerat părtinitor de către Iran, a declarat adjunctul ministrului ucrainean de externe Evgheni Ienin unor reprezentanţi ai presei, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Alexandru Rafila a reacționat după decizia CCR: Cred că trebuie să ne concentrăm puțin să învățăm, să educăm oamenii, să insistăm asupra măsurilor preventive pe care trebuie să le luăm

El a confirmat că procedura va începe la 20 iulie, subliniind că va dura până la cinci zile, dacă nu "una sau două", în funcţie de gradul de complexitate.

"Suntem conştienţi" că decriptarea riscă să se dovedească fără rezultate din cauza stării precare a cutiilor negre", a subliniat oficialul. Evgheni Ienin a anunţat că Ucraina va trimite doi experţi în Franţa pentru a asista la operaţiune.

La sfârşitul lui iunie, după luni de tergiversări, Iranul a sfârşit prin a solicita ajutorul Biroului pentru Anchete si Analize francez (BEA) pentru a repara şi extrage datele din cutiile negre ale avionului.

Citește și: Rareș Bogdan a izbucnit: Gata cu capul plecat, România trebuie să stea în primul rând în Europa

Extragerea datelor din cele două cutii negre, înregistratorul parametrilor de zbor (FDR) şi înregistratorul de voce care înregistrează conversaţiile din cockpit (CVR), trebuie efectuată în laboratoarele BEA la Bourget, lângă Paris.

Forţele armate iraniene au recunoscut la 11 ianuarie că au doborât "din greşeală" cu trei zile înainte un avion Boeing care asigura zborul PS752 al companiei Ukraine International Airlines între Teheran şi Kiev la scurt timp după decolare.

Tragedia s-a soldat cu moartea celor 176 de persoane aflate la bordul avionului, în majoritate iranieni şi canadieni, mulţi cu dublă cetăţenie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.