Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CUTREMUR în justiție: ÎNCEP eliberările, ca urmare a deciziei CCR! Dan Șova și Constantin Niță, foști miniștri, au fost ELIBERAȚI

Ultima Ora breaking news

Decizia CCR care a statuat că sunt ilegale modalitățile de constituire a completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ aruncă în aer justiția! Primul efect: foștii miniștri Dan Șova și Constantin Niță au fost eliberați de ÎCCJ, miercuri seara.

Conform surselor noastre, și Rudel Obreja a fost eliberat. Ar urma să fie eliberată și Alina Bica, iar apoi și Elena Udrea.

Concret, toți au formulat o contestatie in anulare dupa decizia CCR privind componenta completurilor de 5 judecatori. Judecătorii de la ÎCCJ au decis că pâna la luarea unei decizii pe fondul acestei solicitari, toți să fie eliberați, prin suspendarea executarii. Decizia a fost luată de completul care judecă și apelul lui Liviu Dragnea în dosarul privind angajările fictive.

Citește și: Victor Ponta atacă Guvernul! Ce a avut de spus fostul prim-ministru despre actuala guvernare

content-image

content-image

Minuta ședinței de judecată în cazul contestației lui Dan Șova:

”I. Admite în principiu contestatia în anulare formulată de condamnatul Sova Dan – Coman împotriva deciziei penale nr. 108 din 20 iunie 2018, pronuntată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curti de Casatie si Justitie în dosarul nr. 3174/1/2017. Fixează termen pentru solutionarea contestatiei în anulare la data de 21 ianuarie 2019, Sala Sectiei penale, pentru când se va cita contestatorul condamnat.

Citește și: Iohannis lansează racheta către Guvern! Este sigur că va funcționa

II. Admite cererea de suspendare a executării sentintei penale nr. 506 din 25 septembrie 2017 pronuntate de Sectia penală a Înaltei Curti în dosarul nr. 526/1/2016, definitivă prin decizia penală nr. 108 din 20 iunie 2018, pronuntată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curti de Casatie si Justitie în dosarul nr. 3174/1/2017, până la solutionarea definitivă a contestatiei în anulare. Dispune punerea de îndată în libertate a contestatorului condamnat Sova Dan-Coman de sub puterea mandatului de executare a pedepsei emis în baza sentintei penale nr. 506 din 25 septembrie 2017 pronuntate de Sectia penală a Înaltei Curti în dosarul nr. 526/1/2016, definitivă prin decizia penală nr. 108 din 20 iunie 2018, pronuntată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curti de Casatie si Justitie în dosarul nr. 3174/1/2017, dacă nu este arestat în altă cauză. În baza art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, onorariul apărătorului desemnat din oficiu până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 40 de lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă.

Citește și: Antena 1 lovește din nou concurența! Audiențe-record

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 19 decembrie 2018. Cu opinia separată, numai în sensul respingerii cererii de suspendare a executării deciziei penale nr. 108 din 20 iunie 2018, pronuntată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curti de Casatie si Justitie în dosarul nr. 3174/1/2017 formulată de contestatorul condamnat Șova Dan-Coman.”

"Admite în principiu contestaţia în anulare formulată de condamnatul Constantin Niţă împotriva deciziei penale nr. 118 din 28 iunie, pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 3157/1/2017.(...) Admite cererea de suspendare a executării sentinţei penale nr.305 din 26 mai 2017 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 2312/1/2016, (...), până la soluţionarea definitivă a contesta?iei în anulare. Dispune punerea de îndată în libertate a contestatorului condamnat Constantin Niţă de sub puterea mandatului de executare a pedepsei emis în baza sentinţei penale nr.305 din 26 mai 2017 (...), dacă nu este arestat în altă cauză. Definitivă", potrivit minutei în cazul fostului ministru al Energiei.

Citește și: Ordonanța anunțată de Eugen Teodorovici face prăpăd! Alertă pentru bănci!

"Admite în principiu contestaţia în anulare formulată de condamnatul Obreja Rudel împotriva deciziei penale nr. 93 din 5 iunie 2018, pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 2303/1/2017.(...) Admite cererea de suspendare a executării sentinţei penale nr. 181 din 28 martie 2017 (...), până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare. Dispune punerea de îndată în libertate a contestatorului condamnat Rudel Obreja de sub puterea mandatului de executare a pedepsei emis în baza sentinţei penale nr. 181 din 28 martie 2017 (...), dacă nu este arestat în altă cauză. Definitivă", se precizează în minuta deciziei în cazul fostului preşedinte al FRB.

***Fostul senator Dan Şova a primit, pe 20 iunie 2018, o pedeapsă definitivă de 3 ani închisoare pentru trafic de influenţă în dosarul CET Govora, el având de achitat suma de 100.000 euro.

content-image

Citește și: Victor Ponta atacă Guvernul! Ce a avut de spus fostul prim-ministru despre actuala guvernare

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

***Fostul ministru al Energiei Constantin Niţă a fost condamnat definitiv, pe 28 iunie 2018, 4 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, fiind acuzat de DNA că ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

Citește și: Iohannis lansează racheta către Guvern! Este sigur că va funcționa

Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Niţă i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia, UTI, cu Primăria Iaşi. Niţă ar fi intermediat o întâlnire între Urdăreanu şi fostul primar Gheorghe Nichita în schimbul unui comision de 5% din valoarea contractului. Banii din comision urmau să îi fie remişi lui Niţă în două forme - parţial în numerar şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, încheiat cu o persoană de încredere din anturajul fostului ministru.

***Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat, pe 5 iunie, la cinci ani închisoare în dosarul "Gala Bute", dosar în care Elena Udrea a primit 6 ani de închisoare.

Citește și: Antena 1 lovește din nou concurența! Audiențe-record

Rudel Obreja a mai fost obligat să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, sentinţa prevedea confiscarea sumei de 3.000.000 lei.

Ca urmare a deciziei ÎCCJ, mai mulți condamnați definitiv pe baza compunerii ilegale a completurilor de 5 judecători vor fi eliberați în zilele următoare. Gafa instituției condusă acum de judecătoarea Cristina Tarcea va duce la eliberarea celor condamnați pentru corupție în baza muncii procurorilor DNA.

Citește și: Victor Ponta atacă Guvernul! Ce a avut de spus fostul prim-ministru despre actuala guvernare .

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.