Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CUTREMUR în Justiţie: Maşina de făcut dosare magistraţilor, devoalată de şeful SIIJ (VIDEO)

justitie crime scene

Gheorghe Stan, procuror-şef al Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), a susţinut o primă conferinţă de presă de la preluarea mandatului. Pe lângă diverse comentarii pe subiecte la zi, Stan a prezentat şi o statistică gravă, care va genera o adevărată undă de şoc în sistem.

Vezi și: NUCLEARA - 3 procurori și 5 judecători sunt ANCHETAȚI din cauza dosarului Tel Drum, al lui Liviu Dragnea

"De la data la care a devenit operațională Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, aceasta a preluat un număr de 1.422 dosare aflate în curs de soluționare, din care un procent de peste 70% au fost înregistrate ca urmare a unor sesizări din oficiu, dosare cu o vechime în sistem de cel puțin 2 ani și care erau lăsate în nelucrare", a declarat Stan.

Practic, 1000 de dosare cu magistraţi au fost dechise în urma sesizării din oficiu a unor procurori, lucru care contrazice retorica potrivit căreia numărul uriaş de dosare cu magistraţi s-ar fi datorat unor plângeri depuse de justiţiabili. Spre comparaţie, potrivit rapoartelor de activitate ale DNA (unitate de parchet de la care au fost preluate majoritatea dosarelor cu magistraţi) din ultimii ani, procentul dosarelor deschise ca urmare a unor sesizări din oficiu a fost de sub 20% din totalul dosarelor deschise.

Citește și: Înregistrare BOMBĂ cu viceprimarul Capitalei, despre incidentele din 10 august: 'Te fac de râs, să termin, să scap țara de niște nenorociți' (AUDIO)

"Trebuie precizat în acest context că majoritatea sesizărilor din oficiu sunt în legătură directă de cauzalitate cu soluțiile pronunțate de magistrați, în special judecători, în dosarele instrumentate de aceștia și indiferent de materia în care aceștia judecă (civil ori penal) ori gradul de jurisdicție la care funcționează (Înalta Curte de Casație și Justiție ori instanțele inferioare)", a mai declarat şeful SIIJ.

Cu alte cuvinte, procurorii DNA se autosesizau în urma nemulţumirilor pe care le aveau faţă de soluţiile date de judecători. Spre exemplu, potrivit unor surse judiciare, după o hotărâre definitivă a ÎCCJ, DNA a deschis un penal în care erau vizaţi toţi cei cinci membri ai completului de judecată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.