Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CUTREMUR în TVR: Curtea de Conturi a găsit un DEZASTRU total

televiziunea-romana-tvr

Președintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților, Gigel Știrbu, transmite un raport al Curții de Conturi care constată cinci abateri privind modul în care conducerea televiziunii publice a utilizat fondurile instituției pentru producții proprii în 2018, inclusiv pentru Cerbul de Aur.

"În urma adresei pe care am transmis-o Curții de Conturi, în dată de 25 februarie a.c., în calitate de președinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților, referitoare la solicitarea de a efectua unui audit public extern în vederea verificării oportunității și legalității utilizării fondurilor publice pentru încheierea de contracte de colaborare/drepturi de autor cu terțe persoane pentru prestații în cadrul producțiilor proprii la Societatea Română de Televiziune, în anul 2018, vă aduc la cunoștință că, așa cum mă așteptam, Curtea de Conturi a descoperit mai multe abateri deosebit de grave pe care le-a săvârșit conducerea SRTV, în speță doamna Doina Gradea, Președinte-Director General", arată un comunicat al deputatului PNL Gigel Știrbu, remis, miercuri, MEDIAFAX.

"Astfel, doamna Doina Gradea, a încălcat legile statului, Regulamentul de Organizare și Funcționare al Consiliului de Administrație al SRTV, Regulamentul de Organizare și Funcționare al Comitetului Director al SRTV, Hotărârile Consiliului de Administrație al SRTv. De exemplu, numai în cursul anului 2018, s-au încălcat, în mod repetat, Legea nr.82/1991 a contabilității, Legea nr.500/2002 privind finanțele publice, O.G. nr. 119/1999 privind controlul intern și controlul financiar preventiv", mai transmite Știrbu.

Acesta solicită ca Doina Gradea să își prezinte miercuri demisia.

"Așadar, doamnă Doina Gradea, vă cer AZI demisia și nu numai atât, ci să răspundeți și în fața legii pentru abaterile de neacceptat comise la conducerea Televiziunii Publice, de această dată, în baza unui document oficial care atestă încălcarea legii și nu în urma sutelor de petiții, primite la cabinetul de președinte al Comisiei pentru cultură, din partea sindicatelor jurnaliștilor TVR", arată sursa citată.

Deputatul a atașat în comunicat și auditul financiar pe care Curtea de Conturi a României l-a realizat asupra contului anual de execuție a bugetului de stat pe anul 2018 la Societatea Română de Televiziune.

Președintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților notează că Doina Gradea a încheiat contracte de cesiune și drepturi de autor, pentru artiști care au cântat în cadrul Festivalului Cerbul de Aur de anul trecut, fără documente justificative care să ateste realitatea prestației de transport, cazare și mese.

Cele cinci abateri constatate de Curtea de Conturi sunt:

"1. Încheirea unor contracte de drepturi de autor, respectiv de drepturi conexe, s-a realizat ulterior perioadei în care trebuia efectuată prestația care reprezenta obiectul acestora, cu întârzieri ajungând până la 70 de zile în cazul celor de autor, respectiv 89 de zile în cazul celor conexe. Aceasta dovedește că procesul încheierii acestor contracte nu este reglementat în mod corespunzător și că operațiunile efectuate în cadrul acestuia au fost realizate formal.

2. Încheierea unor contracte de cesiune de drepturi de autor/drepturi de proprietate intelectuală, pentru artiștii reprezentați de către agenția Global Records SRL pentru recitalurile din cadrul Festivalului Concurs Internațional Cerbul de Aur 2018, care includ costuri, reprezentând transport, cazare și mese, al căror cuantum nu a fost aprobat prin hotărârile Comitetului Director. În baza acestor contracte s-au efectuat plăți din alocații bugetare, în total, în sumă de 11.365 lei, direct agenției care reprezintă artiștii, fără a exista documente justificative care să ateste realitatea prestației privind transportul, cazarea și mesele.

3. În anul 2018, SRTv nu a executat bugetul de venituri și cheltuieli al Festivalului «Cerbul de aur» potrivit surselor de finanțare aprobate prin Hotărârea Comitetului Director nr. 530/25.05.2018 si Hotărârea Consiliului de Administrație nr. 66/30.05.2018. De asemenea, conducerea SRTv nu a ținut seama de sursele de finanțare stabilite prin documentațiile întocmite cu ocazia achizițiilor efectuate pentru desfășurarea evenimentului. Astfel, deși sursa de finanțare a unor cheltuieli a fost indicată ca fiind sursele proprii, iar plățile au fost realizate efectiv din acestea, ulterior, conducerea SRTV a solicitat deschiderea de credite bugetare și recuperarea sumelor respective de la bugetul statului. (...) În concluzie, prin schimbarea sursei de finanțare și în lipsa aprobărilor Comitetului Director și a Consiliului de Administrație, conducerea executivă a SRTv a solicitat și încasat necuvenit de la bugetul de stat suma de 1.548.146,96 lei. La data de 26.07.2019 SRTv a virat din disponibilitățile din surse proprii în contul «Alte venituri la bugetul de stat» suma de 1.616.116 lei, prin intermediul dispoziției de plată cu nr. 14712/26.07.2019, reprezentând:
• 1.548.146,96 lei — cheltuieli aferente Festivalului Cerbul de Aur;
• 117.969 lei — accesorii.

4. Încheierea unor contracte de cesiune de drepturi de autor/drepturi de proprietate intelectuală pentru artiștii care au susținut recitaluri în cadrul Festivalului Concurs International Cerbul de Aur 2018, suportate din fonduri publice, în condițiile nerealizării unei bune gestiuni financiare a fondurilor publice.

5. Întrucât organigrama SRTv nu reflectă realitatea funcțiilor și a activităților specifice, în anul 2018 au fost încheiate contracte de cesiune a drepturilor de autor pentru traducerea unor programe (filme, documentare, etc) ce urmau a fi difuzate pe canalele SRTv deși, conform organigramei și Statului de funcții, valabile în exercițiul bugetar auditat, în cadrul Serviciul Selecție Film erau prevăzute 14 posturi de Traducător (din care 13 posturi figurau ca fiind ocupate și 1 post vacant). Valoarea brută totală aferentă contractelor pentru cesiunea drepturilor de autor încheiate în anul 2018, pentru servicii de traducere, suportată din alocații bugetare, a fost de 47.552 lei. De asemenea, la nivelul Studioului Teritorial Cluj în anul 2018 au fost încheiate contracte de cesiune a drepturilor autor, fără respectarea în totalitate a prevederilor «Regulamentul privind contractele de cesiune a drepturilor de autor și a drepturilor conexe», aprobat de Comitetul Director la data de 09.02.2011. Valoarea totală brută aferentă contractelor pentru cesiunea drepturilor de autor încheiate în anul 2018 la nivelul Studioului Teritorial Cluj, suportată din alocații bugetare a fost de 211.905 lei", arată documentele transmise de Gigel Știrbu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.