Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cutremurele din ultimele şase luni au produs Italiei pagube de peste 23 de miliarde de euro

Seismele care au zguduit centrul Italiei în ultimele luni, începând cu data de 24 august 2016, au costat această ţară peste 23 miliarde de euro, a anunţat miercuri serviciul italian de protecţie civilă, cerând Comisiei Europene să activeze Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, transmite AFP, conform agerpres.

Estimarea ia în calcul atât pagubele directe aduse bunurilor private, firmelor sau patrimoniului cultural, cât şi cheltuielile angajate de stat pentru a face faţă situaţiei de urgenţă, refacerii infrastructurii, cazării refugiaţilor, reconstrucţiei zonelor afectate.

Citeşte şi: Românii au LIBER la vize pentru Canada. CETA a trecut de Parlamentul European

În total, pagubele se ridică la 23,53 miliarde de euro, dintre care 12,9 miliarde la imobile private, 1,1 miliarde la clădiri publice şi 3 miliarde la patrimoniul cultural din regiune.

Italia a trimis pe 16 noiembrie anul trecut o cerere de activare a Fondului de Solidaritate al UE pentru cazuri de catastrofe naturale.

Estimarea includea atunci pagube de 7 miliarde de euro, dar nu lua în calcul seismul cu magnitudinea 6,0 din 26 august, care a făcut aproape 300 de morţi şi a distrus mai multe localităţi.

În perioada următoare, regiunea a mai fost lovită de seisme de 5,5 şi 6,1 pe 26 octombrie, de 6,5 pe 30 octombrie şi de patru cutremure de peste 5 grade pe 18 ianuarie, toate urmate de mii de replici.

În aşteptarea estimării complete, Comisia Europeană a acordat deja Italiei pe 29 noiembrie avansul maximal de 30 de milioane de euro.

Citeşte şi: 'E pământul nostru!' Rusia transmite Casei Albe că nu va da Crimeea înapoi Ucrainei

Pe lângă activarea Fondului de Solidaritate, evaluarea costurilor cutremurelor constituie un element important al discuţiilor purtate între Roma şi Bruxelles pe tema bugetului pe 2017 al Italiei.

Roma invocă seismele şi valul de migraţie din nordul Africii drept circumstanţe excepţionale pentru a justifica un deficit superior celui de 1,8% din PIB stabilit iniţial de Comisie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.