Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacă nu doresc avorturi și căsătorii între persoane de același sex, nord-irlandezii trebuie să-și formeze guvern până în octombrie

Operation World
Irlanda de Nord UK

Deputaţii britanici au votat marţi amendamente pentru a extinde dreptul la avort şi la căsătoria între persoane de acelaşi sex în Irlanda de Nord, dacă până la 21 octombrie nu va fi format niciun guvern local, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Rămasă fără executiv din ianuarie 2017, această provincie britanică a lăsat pe seama Londrei gestionarea afacerilor curente. Marţi, deputaţi laburişti au profitat de acest lucru pentru a înainta şi a obţine adoptarea acestor amendamente, încercând astfel să evite opoziţia principalului partid nord-irlandez, DUP, faţă de orice relaxare a acestor chestiuni.

Citește și: Gabriela Firea, mesaj pentru urechile fine din politică, la externarea din spital: Nu mor caii când vor câinii

Spre deosebire de restul Regatului Unit, unde este permis din 1967, avortul este ilegal în Irlanda de Nord, cu excepţia cazului în care sarcina ameninţă viaţa mamei. Femeile care fac avort riscă o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă, în virtutea unei legi datând din 1861.

Căsătoria între persoane de acelaşi sex, permisă peste tot în restul în Marea Britanie, este de asemenea interzisă în Irlanda de Nord.

În iunie 2017, Curtea Supremă din Marea Britanie a stabilit că interzicerea întreruperii voluntare de sarcină în Irlanda de Nord este contrară drepturilor omului, fără a se pronunţa totuşi asupra legalităţii sale, din cauza unor chestiuni de procedură.

Citește și: ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni - Plouă zi de zi, scăpăm temporar de caniculă

Amendamentul privind căsătoria pentru toţi a fost adoptat cu 383 de voturi la 73, în timp ce amendamentul privind avortul a fost adoptat cu 332 de voturi la 99.

Ele mai trebuie aprobate de Camera Lorzilor, camera superioară a Parlamentului britanic, şi nu vor putea intra în vigoare dacă este instalat un guvern local până la 21 octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.