Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacia își dezamăgește fanii: 'Puteți uita de asta'

enational.ro
dacia masina

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

automarket.ro:

Noua generație Dacia Duster va fi dezvăluită cu ocazia Salonului Auto de la Franfurt de la jumătatea lunii septembrie, însă este deja testată de constructorul român.
Una dintre ipotezele care au circulat până în prezent se referă la disponibilitatea unei versiuni cu 7 locuri, însă informațiile au fost negate oficial de Francois Mariotte, directorul comercial al mărcii la nivel global. Acesta a explicat că noul Duster nu va avea versiune cu 7 locuri ca urmare a faptului că acest lucru ar conduce la pierderea unor calități ale SUV-ului românesc.
"Prioritatea este să păstrăm toate punctele forte ale actualului model, iar una dintre aceste părți este șasiul. Nu există nicio cale de a transforma o mașină cu 5 locuri într-una cu 7 locuri, pentru că pierzi din caracterul compact și din capabilitățile 4x4. Știu că există multe zvonuri despre un Duster cu 7 locuri, dar nu este în plan. Puteți uita de asta", a declarat el pentru publicația britanică Auto Express. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

În 2012, fondul de investiţii Enterprise Investors se uita cu groază la majorarea salariului minim de către guvernul Ponta. Ei aveau pe statul de plată mii de angajaţi în reţeaua de magazine Profi, un business pe care îl cumpăraseră în 2010. Întrucât marea majoritate a angajaţilor din aceste magazine erau plătiţi cu salariul minim pe economie, orice creştere a acestuia afecta situaţia financiară a companiei.
În acel moment, salariul minim era de 700 de lei brut, adică 538 de lei net. Prea puţini se gândeau că această creştere a salariului minim va antrena o mişcare a tuturor salariilor, ceea ce în final se va duce în consum.
În 2016, deci după patru ani, fondul de investiţii polonezo-american a vândut reţeaua Profi cu peste 500 de milioane de euro, multiplicându-şi banii de peste şapte ori.
Între timp, salariul minim a ajuns la 1.450 de lei brut, 1.065 de lei net, adică s-a dublat în cinci ani. Salariul mediu a crescut de la 1.530 de lei net (2.100 de lei brut) la 2.363 de lei net în mai 2017 (3.369 de lei brut), ceea ce înseamnă un plus de 54%.
Toată această creştere a stârnit revolta economiştilor, care au considerat că România nu a câştigat suficient în productivitate ca să-şi permită aceste creşteri salariale atât de rapide. În IT, domeniul care a crescut spectaculos în criză, salariul mediu a crescut de la 3.578 de lei net (4.718 lei brut) în 2012 la 5.842 de lei net (7.524 lei brut) în mai 2017, adică un plus de 63% (...)
România se poziţionează în lumea investitorilor ca o ţară cu forţă de muncă bine pregătită, calificată şi la cel mai scăzut preţ. Câteodată, România ca stat trebuie să-şi capitalizeze forţa de muncă calificată la un preţ mai mare.
În cazul Enterprise Investors cu reţeaua Profi, dublarea salariilor minime pe economie i-a adus creşterea consumului şi multiplicarea de 7 ori a banilor investiţi în afacerea Profi, un randament excepţional pentru un business de retail, unde toţi comercianţii se plâng că operează cu marje mici.
Creşterea salariilor a fost văzută ca o măsură socialistă, dar în schimb rezultatul a fost capitalist.
Ca să reziste, capitalismul va avea nevoie şi de socialism. (Mai multe detalii AICI)

România Liberă:

Deşi Ministerul Sănătăţii lansează abia acum o campanie naţională pentru promovarea vaccinării şi asigură cu întârziere stocurile de vaccinuri, la aproape de 10 luni de la izbucnirea epidemiei de  rujeolă, încă o persoană şi-a pierdut viaţa din cauza acestei boli.  Între timp, oficialii Biroului regional al OMS pentru Europa de la Copenhaga au declarat în exclusivitate pentru România Liberă că sunt îngrijoraţi de epidemia de rujeolă din România şi din Italia şi colaborează în mod constant cu autorităţile medicale de la Bucureşti pentru oprirea răspândirii bolii.
În acest context, ei recomandă eforturi mai mari pentru controlul şi eliminarea focarelor de rujeolă şi a potenţialului de contagiune prin creşterea ratei de vaccinare a populaţiei la risc, până la o acoperire vaccinală de 95% în fiecare regiune a ţării. De asemenea,  reprezentanţii OMS atrag atenţia că managementul crizei epidemice implică o serie de măsuri rapide de raspuns prin identificarea populaţiei vulnerabile, suplimentarea activităţilor de imunizare prin asigurarea dozelor necesare de vaccin şi întărirea mijloacelor de supraveghere a cazurilor de îmbolnăvire, prin implicarea activă a autorităţilor medicale, a medicilor şi părinţilor copiilor nevaccinaţi, precum şi a societăţii civile.
Experţii organizaţiei au mai precizat pentru RL că la ultima întâlnire a Comisiei regionale de verificare pentru rujeolă şi rubeolă, desfăşurată luna trecută la Bucureşti, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii din România au primit din partea OMS asistenţă tehnică de specialitate şi instrucţiuni clare privind acţiunile urgente pentru stoparea răspândirii epidemiei de rujeolă şi creşterea nivelului de imunizare a populaţiei. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Tucidide, un atenian care a trăit în secolul V înainte de Hristos, a rămas în istorie ca un general nefericit, dar ca un mare autor. În „Războiul peloponesiac“, el relatează marea conflagraţie a vremurilor sale, războiul dintre Sparta şi Atena, care a marcat decisiv evoluţia secolelor următoare. Spre deosebire de semenii săi, Tucidide nu mai invocă planurile zeilor şi explică istoria cu fapte şi analize. Este prima încercare de acest gen şi una de referinţă.
Statistica arată că un război între americani şi chinezi este foarte probabil
După ce a trecut în revistă factorii ce au dus la izbucnirea războiului dintre Atena şi Sparta, Tucidide a concluzionat că este foarte dificil ca o putere în creştere, cum era Atena, să coexiste paşnic cu o putere dominantă, cum era Sparta.
Graham Allison, profesor la Harvard, a popularizat această idee sub formula „capcana lui Tucidide“. Acest profesor de ştiinţe politice a căutat în ultimii 500 de ani şi a identificat 16 situaţii în care o naţiune în creştere ar putea să se opună unei naţiuni dominante. Concluzia: în 12 dintre cele 16 situaţii s-a ajuns la război! Mai mult, Graham Allison îşi aplică teoria la situaţia actuală dintre China şi Statele Unite („Capcana lui Tucidide: Se îndreaptă America şi China spre un război?“) şi se arată foarte convins că cele două ţări se îndreaptă spre război.
Este vorba de una dintre multele lucrări din ultimii ani care avertizează asupra consecinţelor ascensiunii Orientului în detrimentul Occidentului. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.