Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacian Cioloș e darnic: Super buget pentru Ministerul Apărării, criză maximă la Justiție

dacian ciolos juramant

Dacian Cioloș e darnic. Bugetul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) va fi în anul 2016 de 11,23 miliarde lei, cu 51,65% mai mare faţă de anul 2015, când au fost alocaţi 7,4 miliarde lei, se arată în proiectul de buget publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Citește și: Gigi Becali intră în război cu Dacian Cioloș: Ce a spus șeful Stelei

Potrivit proiectului, în anul 2016, la MApN sunt prevăzute cheltuieli curente în valoare de 8,04 miliarde de lei, în creştere cu 38,38% faţă de execuţia preliminată pentru 2015, din care 3,56 miliarde de lei pentru cheltuieli de personal (în scădere cu 2,37% faţă 2015) şi 1,06 miliarde lei pentru bunuri şi servicii, în scădere cu 21,74% comparativ cu anul acesta.

În acelaşi timp, cheltuielile cu asistenţa socială se vor ridica, anul viitor, la 2,8 miliarde de lei (din care 2,76 miliarde lei reprezintă asigurări sociale), în creştere cu 3.197% faţă de 2015, în timp ce cheltuielile de capital vor fi de 3,19 miliarde lei, în creştere cu 99,98%.

Citește și: Adevărul despre rușii din Statul Islamic / FOTO

La capitolul Apărare, sunt alocaţi 7,64 miliarde lei, din care 2,64 miliarde lei pentru Forţele Terestre, 2,24 miliarde lei pentru Forţe Aeriene, 911 milioane lei pentru Forţele Navale, 631 milioane lei pentru Sprijin Logistic.

Principala sursă de finanţare pentru MApN este bugetul de stat, cu o pondere de 92,14%, la care se adaugă venituri proprii - 7,86%.

Ministerul Apărării Naţionale susţine că proiectele de investiţii prioritare aflate în derulare sau în curs de iniţiere sunt: maşini de luptă pe roţi şi senile; autoturisme de teren neblindate şi uşor blindate; platforme de transport multifuncţionale; puncte de comandă de nivel brigadă şi batalion; programul "Avion multirol al Forţelor Aeriene", echipamente de protecţie aeronave; sisteme de supraveghere aeriană şi sisteme de apărare antiaeriană cu baza la sol; executarea de reparaţii capitale şi consolidări la infrastructura de cartiruire trupe, depozite şi facilităţi de instruire.

Citește și: Marele secret al lui Dacian Cioloş: Pasiunea premierului de care nu a ştiut nimeni

Alte proiecte de investiţii în perioada următoare: iniţierea celorlalte achiziţii aferente realizării capacităţii operaţionale complete pentru Flotila de fregate, precum şi a altor capabilităţi de luptă antisubmarin; iniţierea unora din componentele rămase din prioritatea investiţională - maşini de luptă pe roţi şi şenile, în vederea atingerii capacităţii operaţionale complete la unităţi şi mari unităţi puse la dispoziţia NATO şi UE.

În schimb Ministerul Justiției va suferi în 2016. Bugetul Ministerului Justiţiei va fi în anul 2016 de 3,13 miliarde lei, în scădere cu 7,97% faţă de anul 2015, se arată în proiectul de buget publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), spune Agerpres.

Potrivit proiectului, în anul 2016, la Ministerul Justiţiei sunt prevăzute cheltuieli curente în valoare de 3,08 miliarde de lei, în scădere cu 8,16% faţă de execuţia preliminată pentru 2015, din care 1,54 miliarde de lei pentru cheltuieli de personal (în scădere cu 20,19% faţă 2015), 215 milioane lei pentru bunuri şi servicii (scădere de 0,07%), 1,2 miliarde lei pentru transferuri între unităţi ale administraţiei publice (creştere de 15,64%).

Citește și: Dan Voiculescu, lovitură groaznică de la FISC: Ce se întâmplă cu averea mogulului

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.