stiripesurse.ro

 
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Dacian Cioloș și exaltații

mediafax
ciolos

Dacian Cioloș vrea să își facă ONG. Vedem că are în jurul lui expertiza tehnică necesară. Știm, în schimb, că aceiași oameni pe care se bazează din punct de vedere tehnic nu prea au tact politic (Dragoș Pâslaru fiind spectaculos în acest sens. ) Ceea ce mai poate salva proiectul este o doză sănătoasa de modestie.

Cândva am fost să îl văd pe părintele Argatu, considerat unul din marii duhovnici ai ortodoxiei romanești. Eu, de fapt, sunt catolic dar este bine să știi de toate. Iar despre părinte admiratorii vorbeau precum despre un sfânt.

La prima vedere, imaginea era destul de banală. Părintele (deja bătrân) avea o zi bună, așa că fusese scos la soare. El stătea pe un scaun și lumea venea să îl întrebe lucruri. „Părinte, cum să mă rog pentru...”, „Părinte e voie să...”, „Părinte, pot sa îi dau voie nepotului să se uite la TV la circ?”. Aceasta din urmă e o întrebare cât se poate de reală, la care părintele a spus că da, se poate.

La o a doua vedere te impresiona liniștea sufletească a părintelui. Nu insist, că acesta este un articol despre politică.

La a treia vedere, observai că unele întrebări sunt.... cum să spun eu... tâmpite. Asta observam eu, că părintele răspundea netulburat fiecăruia tot ce simțea nevoia să răspundă. Deși, cum ziceam, era prezumat a fi sfânt, se vedea clar că el este slujitorul celor din jur și nu invers. Și mai interesant fost când una din vizitatoare a observat că alt duhovnic recomandase alte rugăciuni pe aceeași speță. Netulburat, părintele Argatu a spus că el sfătuiește ce știe și ce a citit. Dacă alții au citit alte cărți normal că sfătuiesc altceva dar el nu știe decât ce știe.

La a patra vedere îl observai pe călugărul care îl îngrijea. Tânăr, cu sutana nu nouă dar impecabilă, am citit în ochii lui că vede ce văd și eu: că unele întrebări erau de-a dreptul tâmpite. Pe mine nu mă deranja asta, eu eram în vizită. Pe părinte, iarăși, nu îl deranja. Pe călugăr da. Te uitai în ochii lui și vedeai un arhanghel al răzbunării, care nu primește ordinul de a răzbuna. În mod clar i se părea că Părintele Argatu se irosește pe unele din babele de acolo, care își aliniau valorile și preocupările mai degrabă cu religia populară decât cu Sfânta Biserică. Evident, nu zicea nimic, căci dacă părintele suporta asta - cine era el să se plângă. Dar dacă i s-ar fi spus, "fiule, pentru binele lor duhovnicesc, arunca babele astea în apă", mă tem că le-ar fi aruncat.

Dac ați ajuns cu lectura până aici vă veți întreba, pe bună dreptate, ce are treaba asta cu Cioloș? Are. Părintele Argatu era liniștit în sufletul său, în schimb cei din jur erau exaltați. Ca dinamică, și Cioloș este mai calm decât cei din jurul său. Est o dinamică rară, căci de obicei liderul este cel care înflăcărează mulțimile.

Mulțimile lui Cioloș sunt poate mici, dar cu siguranță înflăcărate. Astfel, în fața lui se află două opțiuni.

Dacă permite exaltaților din jur să își impună voința,...

...atunci noul său ONG a deveni nu doar o oficină tehnocrată ci și una de cult al personalității. Proiectele pentru care va face lobby la partid vor fi botezate "Legea Cioloș". Staff-ul său va fi arogant când cineva va căuta să nuanțeze propunerile făcute.

Mai mult, noul ONG nu va înțelege că, dacă îi dai unui parlamentar un proiect să și-l asume, acesta devine titularul acelui proiect. Nu e vorba doar de politică, deși e vorba și de asta. Ca să treacă o lege opoziția va rebui să se asocieze cu parlamentar ai puterii. Dacă în media proiectul rămâne profund asociat cu Cioloș, atunci parlamentarii puterii nu vor veni. Sau, dacă vine vreun kamikaze, acesta nu va putea trage partidul după el.

Pe scurt, se va crea o instituție ne-pragmatică și nesuferită.

Dacă își ține fanii sub control, însă,...

... atunci există o nișă pentru noul ONG. Acesta poate livra expertiză care, să fim sinceri, nu este suficientă în zona opoziției (mai ales a USR). Va găsi , probabil, și finanțări internaționale în acest sens. Iar personalitatea sa, dacă se va impune, o va face organic.

 

Dacian Cioloș invocă o filieră creștină uneori, deci ar putea, eventual, să își asume această modestie în mod spontan și să o impună celor din jur. Pe de altă parte, după ce a fost adulat un an ca fiul salvator al patriei, poate că reflexul de modestie s-a pierdut. Vom vedea.

 

Citiți și: DISCUȚIE între Sorin Grindeanu și Dacian Cioloș: Ce au vorbit cei doi, la TELEFON

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.ROFii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.