Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daciana Sârbu, în calitate de europarlamentar, colaborează cu firma cumnatei

daciana

Asistenții eurodeputatei Daciana Sârbu sunt plătiți prin intermediul firmei de contabilitate la care cumnata ei, sora fostului premier Victor Ponta, este asociat și administrator, scrie PressOne.

Exfin 2000 SRL apare pe site-ul Parlamentului European (PE) drept agent de plată pentru trei europarlamentari aleși în 2014 pe lista PSD: Daciana Sârbu, Damian Drăghici (susținut de UNPR) și Claudia Țapardel. Lunar în conturile firmei intră banii pentru salariile asistenților locali și europarlamentari.

Faptul că Daciana Sârbu a apelat la firma cumnatei ar putea intra în sfera conflictului de interese, însă potrivit Ghidului privind Incompatibilitățile și Conflictele de Interese publicat de Agenția Națională de Integritate, care citează din Recomandarea 10/2000 a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei:

”Conflictul de interese apare atunci când funcționarul public are un interes personal care influențează sau pare să influențeze îndeplinirea atribuțiilor sale oficiale cu imparțialitate și obiectivitate. Interesele private ale funcționarului public pot include un beneficiu pentru sine sau pentru familia sa, pentru rudele sale apropiate, pentru prieteni, pentru persoane sau organizații cu care funcționarul public a avut relații politice sau de afaceri”.

Pentru a afla dacă există o asemenea situație, cei de la PressOne s-au adresat purtătorului de cuvânt al Parlamentului European, Jaume Duch Guillot.

Răspunsul a fost următorul:

Articolul 43, Cheltuieli nerambursabile, prevede că sumele plătite europarlamentarilor nu pot fi utilizate în mod direct sau indirect:

d) pentru finanțarea contractelor de angajare sau de utilizare a serviciilor soților deputaților sau partenerilor stabili nematrimoniali ai acestora, așa cum sunt definiți la articolul 58 alineatul (2), sau a părinților, copiilor, fraților și surorilor acestora (sublinierea ne aparține - n.r.).

Deci, Parlamentul European interzice ca fonduri din bugetul său să finanțeze contracte încheiate între europarlamentari și rudele acestora. Însă, în privința sancțiunilor, lucrurile sunt neclare: documentul citat nu vorbește despre pedepsele aplicate în cazul încălcării acestor reguli. Daciana Sârbu nu a oferit niciun punct de vedere pe marginea acestui aspect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.