Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daciana Sârbu se implică: ”E un refuz inexplicabil”

victor ponta daciana sarbu

Foarte multi romani considera refuzul eliminarii vizelor de calatorie in Statele Unite drept o forma de discriminare, in raport cu celelalte state membre UE, considera eurodeputata Daciana Sârbu, care a abordat aceasta tema in cadrul unui dialog cu Ambasadorul SUA la UE, ce a avut loc in sedinta delegatiei europarlamentare pentru relatiile cu Statele Unite ale Americii. Eurodeputata PSD a solicitat din partea Ambasadorului Gardner detalii despre perspectivele includerii in programul Visa Waiver (care permite calatoria in SUA fara viza) a celor cinci state membre UE care nu beneficiaza in acest moment de acces, printre care si Romania.

Citeşte şi: BOMBĂ Jurnalistul Adrian Ursu spune că Traian Băsescu va candida la Primăria Capitalei

In raspunsul sau, ambasadorul a afirmat ca doua state sunt foarte aproape de a indeplini criteriile tehnice si probabil vor intra in programul Visa Waiver in curand, fara a dezvalui insa numele acestor doua state. “Romania este o democratie stabila, un stat cu economie in crestere constanta in ultimii 4 ani si un partener deosebit de fidel al Statelor Unite. Acest refuz continuu si inexplicabil al desfiintarii vizelor este receptat cu dezamagire de catre romani. De aceea i-am solicitat Ambasadorului Gardner informatii in plus despre calendarul includerii Romaniei, alaturi de celelalte patru state UE inca excluse, in programul Visa Waiver”, arata eurodeputata Daciana Sârbu. In 2005 Romania a fost inclusa pe o lista ce continea 19 state potential candidate la participarea in acest program – intre timp, 10 dintre aceste tari au fost admise in program, dar tara noastra nu se numara printre ele. Polonia, Cipru si Bulgaria sunt celelalte state membre UE aflate in aceeasi situatie regasite pe lista din 2005, lor adaugandu-li-se si Croatia in grupul statelor UE ce nu au acces la acest program.

Vezi şi: Anunţul la care România visează de zeci de ani: Americanii au dat undă verde unirii cu Basarabia

Visa Waiver Program (VWP) permite cetatenilor din anumite tari sa calatoreasca in Statele Unite in scopuri turistice sau de afaceri pe o perioada de 90 de zile sau mai putin, fara a fi nevoiti sa obtina o viza. Reuniunea de joi a Delegatiei europarlamentare pentru relatiile cu Statele Unite ale Americii a avut ca tema principala un schimb de opinii cu E.S. Anthony L. Gardner, Ambasadorul Statelor Unite la UE, pe tema prioritatilor SUA in relatiile cu Uniunea Europeana in 2016. Printre subiectele abordate s-au numarat si Acordul TTIP, relatiile cu Turcia, fluxul de refugiati din Europa, perspectivele iesirii Marii Britanii din UE, situatia din Ucraina, acordarea statutului de economie de piata pentru China, se anunţă într-un comunicat de presă.

Citeşte şi: Un candidat la Primăria București a plătit o avere pentru steagul lui Corneliu Vadim Tudor

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.