Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Dungaciu explică ce a câștigat Rusia chiar și prin retragerea trupelor de lângă Ucraina: 'Ar trebui să ne îngrijoreze această chestiune'

Dan Dungaciu

Specialistul în relații internaționale Dan Dungaciu susține că Federația Rusă a câștigat un pas important în zona Ucrainei, chiar dacă și-a retras trupele de la frontieră. Analistul consideră că Moscova și-a arătat în acest fel puterea în fața americanilor, iar la viitoarele negocieri are deja un avantaj pentru zone precum Donbas.

„Dacă gândim toată relația cu Rusia în termeni psihologici sigur că percepția pe care o avem este că acolo este un lider, care psihologic poate să fie coerent sau defect în anumite momente, și în funcție de înclinațiile lui de moment poate genera sau poate opri războaie.

Dar chestiunea asta ne face uneori să fim mai isteruci decât este cazul.

În ceea ce privește Federația Rusă, din păcate trebuie să spun privind prin această perspectivă, este un stat care funcționează pragmatic și în care președintele este expresia statului, nu neaparat cel care generează politicile statului. Din această perspectivă ce a făcut Federația Rusă în ultimele zile sau săptămâni a fost un semnat transmis nu atât Ucrainei, cât partenerilor potențiali ai Ucrainei, în special Statelor Unite. Axa Moscova - Washington a fost determinantă în această discuție, ”, a spus Dan Dungaciu, specialist în relații internaționale.

În momentul în care axa Moscova - Washington a găsit, un teoretic cel puțin, reglaj trupele Federației Ruse s-au retras. Miza nu era neaparat Kievul, o invazie a Federației Ruse în Kiev neprovocată de către Ucraina era exclusă, dar în momentul în care această axă a fost reglată într-un fel sau altul trupele au fost retrase. Din această perspectivă trebuie să înțelegem că Marea Neagră este deocamdată o zonă care se negociează, care nu este încă setată din punct de vedere strategic și nu știm care o să fie statutul ei; regiunea la care mă refer este NATO și Federația Rusă.

Suntem în momentul de la care am plecat. Ucraina are un teritoriu ocupat de Federația Rusă, sau de susținătorii Federației Ruse, deci din această perspectivă Rusia, la viitoarea negociere a regiunii, a spus foarte clar: dacă sunteți pregătiți să ne scoateți de aici să fiți pregătiți să faceți război.

Ar trebui să ne îngrijoreze această chestiune. Negocierile care vor urma în Ucraina pe formatul Normandia sau la Moldova pe formatul 5+2 vor avea sunetul de fond: adică amenințarea militară a Federației Ruse. Federația Rusă, din nefericire, în următoarea negociere va avea un avantaj și va spune foarte clar: sau negociați cu noi un statut special pentru Donbas sau dacă vreți să ne scoateți de aici o să fiți nevoiți să treceți la forța militară. Dacă lucrurile vor rămâne la fel cum sunt în acest moment, ne place sau nu ne place, trebuie să recunoaștem că Federația Rusă câștigă în continuare. Avantajele pe teren ale federației sunt evidente în acest moment pentru că Ucraina și Republica Moldova nu au siguranța de integrare europeană  sau NATO pentru că au conflicte teritoriale pe teritoriul lor. Federația rusă va câștiga în sensul care frontiera euroatlantică nu se va duce spre est”, a spus Dan Dungaciu la Digi24.

Citește și: OFICIAL Rusia avertizează România: 'Cu excepția în care ea ar fi implicată într-un fel de aventură militară concepută de capetele fierbinți din sediul NATO'

Citește și: VIDEO Nu doar la noi președintele e admirat: Rușii spun că Vladimir Putin este cel mai frumos bărbat din Rusia

Citește și: În timp ce rușii își retrag trupele din regiune, NATO intervine cu soldați din Marea Britanie și România: 200 de militari vor executa diverse misiuni .


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.