Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Mihalache: Există şi în România motive de optimism, se poate reconstrui

dan mihalache

Consilierul prezidenţial Dan Mihalache, şeful Cancelariei Preşedintelui României, a afirmat sâmbătă, la Festivalul Săptămâna Haferland de la Criţ (judeţul Braşov), că în România se pot "reconstrui nu doar monumente, ci şi solidarităţi, spiritul comunitar, chiar o societate".

El s-a arătat impresionat de buna înţelegere între cei 1.500 de participanţi la eveniment - turişti, români, străini, saşi emigraţi şi întorşi acasă, şvabi, unguri, toţi reuniţi cu bucuria de a se revedea în regiunea denumită cândva Ţara Ovăzului (Haferland).

"Există şi în România motive de optimism. Şi faptul că noi suntem astăzi aici, oameni atât de diverşi, (...) arată că în România se poate reconstrui (...) şi că există dorinţă de a reconstrui nu doar biserici, nu doar monumente, ceea ce e foarte important, ci de a reconstrui solidarităţi, de a reconstrui spirit comunitar, de a reconstrui relaţii dintre oameni care trec dincolo de un beneficiu, de un profit. Faptul că există fundaţii precum Fundaţia Michael Schmidt, Fundaţia Peter Maffay, Fundaţia Tabaluga, Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Fundaţia ADEPT şi altele arată că există totuşi o unitate de a reclădi, de a reconstrui o societate", a spus Dan Mihalache.

Acesta a mai spus că reducerea numărului de etnici germani din România din ultimii ani înseamnă şi "scăderea aportului comunităţii săseşti în ceea ce înseamnă diversitatea culturală" a ţării noastre.

Acelaşi optimism privind însemnătatea organizării acestui festival a fost împărtăşit şi de ministrul Educaţiei Naţionale, Sorin Cîmpeanu, şi de deputatul Bernd Fabriţius, primul sas din Transilvania ales în Bundestag.

Ministrul Educaţiei Naţionale şi senatorul Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei de Educaţie a Senatului României, au subliniat importanţa învăţământului în limba germană din ţara noastră. "Susţinerea învăţământului în limba germană se va face pe singurele trei căi posibile şi legale: posturi didactice şi didactic auxiliare finanţabile (eventual şi nedidactic, dacă va fi nevoie), sprijin pentru infrastructura şcoli şi grădiniţe şi sprijin pentru Centrul de formare continuă în limba germană din municipiul Mediaş (judeţul Sibiu). În funcţie de necesităţi şi solicitări, acest sprijin va putea fi cuantificat", a explicat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ecaterina Andronescu a ţinut să-i decerneze o diplomă lui Michael Schmidt, în semn de apreciere pentru organizarea festivalului Săptămâna Haferland.

Deputatul Bernd Fabriţius, primul sas din Transilvania ales în Bundestag, şi-a manifestat dorinţa ca ecumenismul să fie prezent tot mai mult în România, apreciind ca fiind un exemplu pozitiv slujba oficiată sâmbătă, în biserica fortificată din Criţ, de către doi preoţi ortodocşi şi episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, Reinhardt Guib.

Printre participanţii la "Săptămâna Haferland" s-au mai numărat Paul Porr, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România, ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, Werner Hans Lauk, şi senatorul Ilie Năstase cu soţia sa, Brigitte Sfăt.

La Criţ au fost prezenţi sâmbătă aproximativ 1.500 de participanţi - turişti, dar mai ales saşi ardeleni, mulţi veniţi în vacanţă din Germania, unde au emigrat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.