Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Perjovschi a fost premiat la Gala Celebrităţilor a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu: 'Eu sunt aripa critică a festivalului'

redbull.com
Dan Perjovschi artist

Unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români în străinătate - Dan Perjovschi - a fost premiat, sâmbătă seara, la Gala Celebrităţilor, pentru contribuţia sa din ultimii 13 ani la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) printr-un proiect unic în oraş - "Ziarul Orizontal", adică desene şi mesaje afişate pe zidul teatrului sibian.

"Eu sunt aripa critică a FITS. Am un parteneriat cu FITS fără fiţe, de foarte multă vreme. În 2010, domnul Constantin Chiriac m-a luat de aripă şi mi-a zis "măi Dane, fă şi tu ceva pentru Sibiu" şi, dacă aş fi ştiut că 13 ani mai târziu încă desenez, m-aş fi gândit a doua oară. Şi pentru că sunt aripa critică, trebuie să vă spun că pe scena asta au defilat aproape toate facturile mele. Aş vrea şi eu să dau un premiu invizibil echipei extraordinare care se află în spatele la tot ce trăiţi dumneavoastră de 30 de ani la Sibiu", a declarat Dan Perjovschi, conform agerpres.ro.

Premiul i-a fost de ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, care a subliniat că artistul este "unul dintre cei mai cunoscuţi sibieni şi români pe toate meridianele lumii".

"Performanţa adevărată este performanţa continuă şi nu suntem mari specialişti, experţi în performanţă continuă. În performanţe punctuale suntem desăvârşiţi, în performanţa continuă suntem excepţionali, care vine de la excepţie, adică mai rar. Aici, în centrul acesta de forţe (...) stă Constantin Chiriac, ale cărui virtuţi sunt asumate de noi toţi şi mai stă un mare artist, care întruneşte în mod neobişnuit dimensiunile acestea ale performanţei continue, pentru că este unul din marii artişti graficieni, creatori a ceea ce se numeşte performance. Este un bun grafician, un bun scriitor, un bun critic, un spirit, un om foarte lucid, care combină vectorul artistic, desenul, vectorul de atac, spiritul jurnalistic critic, o face de decenii. În momentul în care presa se îngustează şi ziarele dispar sau devin din ce în ce mai anoste, el a inventat un ziar pe orizontală, care este marca de înregistrare suplimentară a acestui fenomen care este Festivalul de la Sibiu. Dan Perjovschi este, cu excepţia lui Constantin Chiriac, unul dintre cei mai cunoscuţi sibieni şi români pe toate meridianele lumii. A luat premii în SUA, Germania, Austria, lucrările lui figurează în toate marile colecţii din lume", a spus ambasadorul Emil Hurezeanu, la Gala Celebrităţilor FITS.

În acest an, desenele lui Dan Perjovschi pot fi văzute pe zidul teatrului sibian, dar o parte din acestea vor fi reproduse duminică seara pe cerul Sibiului, în spectacolul de drone.

Dan Perjovschi este un artist sibian, nonconformist. Lucrările lui nu respectă tiparele şi sunt expuse în muzee şi expoziţii din întreaga lume. În 2022, Dan Perjovschi a fost singurul român prezent în Germania la 'Documenta', eveniment devenit centrul lumii artei contemporane.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu se va încheia duminică seara. Este considerat de către organizatori cel mai mare festival al artelor spectacolului din România, unul dintre primele trei, de acest fel, din lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.